Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS telt minder woninghypotheken in eerste kwartaal

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Minder woninghypotheken in eerste kwartaal
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 100 duizend woninghypotheken afgesloten. Dit is 12 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2000, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral het aantal oversluitingen en tweede hypotheken is gedaald. Het gemiddelde bedrag van een nieuwe hypotheek is met 11 procent gestegen tot 311 duizend gulden. Het gestegen hypotheekbedrag houdt verband met de gemiddelde woningprijs, die in de laatste vier kwartalen met 13 procent is gestegen tot 397 duizend gulden. Ten opzichte van het vierde kwartaal zijn de woningprijzen gestabiliseerd, bij een licht gedaalde rente.

Vooral minder oversluitingen en tweede hypotheken
Het aantal nieuwe woninghypotheken is ten opzichte van het eerste kwartaal van 2000 met 12 procent gedaald. Minder mensen sluiten hun bestaande hypotheek over tegen nieuwe voorwaarden, of sluiten een tweede hypotheek af. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2000 is het aantal oversluitingen met 19 procent gedaald. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden blijkt het totaal aantal woninghypotheken de afgelopen vier kwartalen min of meer stabiel.

Lichte daling hypotheekrente
De rente van de nieuw ingeschreven woninghypotheken daalde in het eerste kwartaal voor het eerst sinds twee jaar. De rente is ten op opzichte van het vierde kwartaal met 0,2 procent afgenomen tot 6,0 procent. In het eerste kwartaal is de rente gedaald tot 5,9 procent in maart. Dit is een direct gevolg van de rentedaling op de kapitaalmarkt.

Gemiddelde verkoopprijzen onveranderd
Met 397 duizend gulden is de gemiddelde verkoopprijs van een woning niet veranderd ten opzichte van het laatste kwartaal van 2000. Het gemiddelde bedrag van de nieuw afgesloten woninghypotheken bedroeg in het eerste kwartaal 311 duizend gulden. Ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar is dit een afname van 6 duizend gulden.

Technische toelichting
De bron voor de gegevens is het Kadaster. Het registratiemoment is het moment van het passeren van de akte bij de notaris. De verkoopcijfers hebben betrekking op bestaande eengezinswoningen en op bestaande en nieuwe appartementen. Waar in dit persbericht wordt gesproken over oversluitingen, gaat het om oversluitingen en tweede hypotheken. Over tweede hypotheken heeft het CBS sinds begin 1999 geen afzonderlijke gegevens meer.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie