Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vijftig jaar Vluchtelingenverdrag

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kerken in Aktie

Veel aandacht voor vluchtelingen dit voorjaar

Vijtig jaar Vluchtelingenverdrag

De definitie ligt al vijftig jaar verankerd in de Conventie van Genève die in 1951 op 28 juli van kracht werd. Voor elf organisaties, waaronder Kerken in Aktie, is het vijftigjarig jubileum van het verdrag aanleiding om van mei tot en met juli stil te staan bij de grote betekenis ervan.

Toenemende druk op recht op bescherming

Kerken maken zich zorgen over de toenemende druk op het recht op bescherming, ook in Nederland. De achtergronden van het ontstaan het verdrag lijken vergeten te worden. Want hoe zat het ook alweer? Het Vluchtelingenverdrag komt voort uit een reactie op de gruwelen in de Tweede Wereldoorlog. Het 'dat nooit meer' is een fundamentele waarde van het Vluchtelingenverdrag en we moeten ervoor waken dat die waarden niet te grabbel worden gegooid. De realiteit is dat de minimumnormen in het Verdrag in toenemende mate restrictief worden uitgelegd, zowel in Nederland waar de nieuwe asielwetgeving uitgeprocedeerde asielzoekers voor grote dilemma's plaatst als in ontwikkelingslanden waar vluchtelingen te weinig bescherming krijgen.

Platform ''Met Recht Beschermd''

De deelnemers van het Platform 'Met Recht Beschermd' zijn Amnesty International Artsen zonder Grenzen, Mensen in Nood, Emplooi, Kerken in Aktie, NCDO, Nederlandse Rode Kruis, Pharos, stichting Vluchteling UAF en Vluchtelingenwerk Nederland. Kerken in Aktie vertegenwoordigt niet alleen het buitenlandse vluchtelingenwerk, maar ook het vraagstuk van de vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, een project van het binnenlands diaconaat van de Samen op Weg-kerken.

Diverse activiteiten in het kader van het jubilieum

Er staan diverse activiteiten op stapel.


* Op 15 mei wordt er in de Beurs van Berlage in Amsterdam een internationaal debat georganiseerdop 15 mei met VN VN Hoge commissaris voor de vluchtelingen Ruud Lubbers en Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking

* Een tentenkamp

* Een serie tv-reportages in juni

* Op· 17 juni is er een oecumenische dienst in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Deze dienst word georganiseerd door Kerken in Aktie i.s.m. de Amsterdamse Raad van Kerken. U wordt van harte uitgenodigd deze bij te wonen. U kunt de liturgie van deze dienst vanaf begin mei bij Kerken in Aktie opvragen om zo in uw eigen gemeente een speciale herdenkingsdienst te organiseren

* Op 20 juni wordt er een manifestatie georganiseerd in het Oosterpark in Amsterdam. Op deze internationale dag van de vluchteling, biedt het platform een verklaring aan politici aan. Onze nationale dichter Gerrit Komrij is gevraagd een gedicht voor te dragen.

Voorlichtingsmateriaal

Naast de deelname in het platform heeft Kerken in Aktie ook eigen materiaal dat u kunt gebruiken in uw lokale gemeente. Zo is er een nieuwe themamap 'vluchtelingen wereldwijd', met drie projectvoorbeelden: ontheemden in Colombia, Burmese vluchtelingen in Thailand en Sierraleoonse vluchtelingen in West-Afrika. In de map zit liturgisch materiaal. Ook is de brochure 'Vluchten doe je niet zo maar' verkrijgbaar.

Naar bestelformulier

Meer informatie vindt u op de website 50jaarvluchtelingenverdrag.


Copyright © 2000 - Kerken in Aktie Postbus 456, 3500 AL Utrecht / gironummer 456 te Utrecht Tel.: (0)30 880 14 56 - Fax: (030) 880 14 57 - E-mail: (info@kerkeninaktie.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie