Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Utrecht Stad: grootscheepse horecacontrole

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 4-05-2001

Politiebericht Utrecht: districten Stad Utrecht, 09.45 uur
Grootscheepse horecacontrole in binnenstad

UTRECHT Donderdagavond van half zeven tot een uur in de nacht heeft de afdeling Bijzondere Wetten in samenwerking met diverse instanties zoals de brandweer, GAK, Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Vreemdelingendienst, Keuringsdienst van Waren en Verispect (controle gokautomaten) uitgevoerd.

Er werden in totaal 31 horeca-ondernemingen in de binnenstad gecontroleerd. In vier bedrijven was geen eigenaar aanwezig. Dit is volgens de nieuwe drank- en horecawet wel vereist. Deze zaken zijn, in afwachting van de komst van de eigenaar, meteen gesloten door bijzondere wetten. Zij krijgen een oproep aan het bureau te verschijnen voor een gesprek. Een ondernemer was na verschillende waarschuwing in de afgelopen tijd wederom niet in zijn zaak aanwezig. Hierop is de zaak meteen gesloten.

Tevens heeft Bijzondere Wetten gecontroleerd op geluidsniveau. Een keer was de voorgeschreven begrenzer op de geluidsinstallatie niet verzegeld en/of verbroken en werden er teveel decibel gemeten. In vier gelegenheden werd een te hoog geluidsniveau gemeten. Door Bijzondere Wetten zal strafrechtelijk en bestuurlijk (dwangsom) worden opgetreden.

Er werden in totaal zes illegale mensen die in verschillende zaken werkzaam waren, aangetroffen. Twee mensen hadden zich verschanst in een koelcel, om zo aan de controle van de Vreemdelingendienst te onttrekken.

De Brandweer heeft twaalf maal waarschuwend opgetreden. Bij een onderneming werd door de brandweer verboden de erboven gelegen verdiepingen nog te gebruiken, dit in verband met de ontoegankelijke vluchtwegen. Bij een horeca-gelegenheid was de vluchtweg geblokkeerd waardoor er te weinig mogelijkheden waren voor invalide mensen om veilig weg te kunnen bij calamiteiten.

De Keuringsdienst van Waren deelde vijf waarschuwingen en vijf processen-verbaal uit wegens onhygiënische situaties. Met name de temperatuur van de te bereiden etenswaren was veelal te hoog. In twee zaken werden muizenkeutels aangetroffen.

De overige deelnemende diensten als het GAK, Belastingdienst en Arbeidsinspectie zullen naar aanleiding van hun bevindingen onderzoek doen.

Jongen verzet zich bij aanhouding en vlucht

UTRECHT Donderdagavond rond half elf kwam bij de meldkamer van politie de melding binnen dat er geschoten zou worden in de wijk Abstede.

Twee politiemensen in burger trachtten een 15-jarige Utrechter aan te houden in verband met een steekpartij enkele weken geleden in een winkel aan de Twijnstraat. De jongen verzette zich hevig tijdens zijn aanhouding, schopte en sloeg in het rond. Inmiddels was de buurt uitgelopen en probeerde de jongen te ontzetten. Toen een van de agenten voelde dat een buurtbewoner zijn dienstwapen probeerde te pakken en tevens zag dat zijn collega hevig aan zijn hoofd bloedde, schoot hij driemaal in de lucht om afstand te creëren. De Utrechtse jongen zag op dat moment kans om weg te komen en vluchtte.

Een 46-jarige man uit Utrecht en een 48-jarige vrouw uit Utrecht werden aangehouden voor bedreiging, mishandeling, verzet en belediging van de politie. De agent liep tijdens de worsteling hoofdletsel op en is voor behandeling naar het Diaconessenziekenhuis gegaan.

Massaal te snel over Archimedeslaan

UTRECHT Op dringend verzoek van wegwerkers heeft de politie in de afgelopen dagen op de Archimedeslaan op snelheid gecontroleerd. De wegwerkers dreigden het bijltje erbij neer te leggen, omdat levensgevaarlijke situaties ontstonden door automobilisten, die de aldaar vanwege werkzaamheden geldende snelheidsbeperking, massaal negeerden.

Bij een eerste controle woensdagmiddag bleek dat van de 401 passanten meer dan de helft van de snelheidsbeperking (maximaal 30 km/h) aan hun laars lapten. 225 Automobilisten werden bekeurd. De snelste kwam met 83 km/h voorbij. Op donderdag is zowel door de radardienst Utrecht als door medewerkers van het Regionaal Handhavingsproject Verkeer Onder Controle gecontroleerd. In de ochtend werden van de 1.246 gemotoriseerde voorbijgangers 513 bekeurd. Daarvan reed de snelste met 88 km/h voorbij. Drie middagcontroles leverden 285 overtreders op 970 passanten op. Daarvan reed de snelste 82 km/h.

De boetes voor snelheidsovertredingen worden met twintig procent verhoogd indien sprake is van een snelheidsbeperking bij wegwerkzaamheden. Bij een snelheid van 88 km/h kan een overtreder rekenen op een transactie van justitie van 875 gulden. Als de boete niet betaald wordt, is de eis ter zitting een bedrag van 1.030 gulden. Ook in de komende periode blijft de politie intensief controleren om zo de veiligheid van wegwerkers en medeweggebruikers te verhogen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie