Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Nationale Herdenking in Grootegast

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Grootegast
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Grootegast


4 mei voorschriften

De Nationale Herdenking
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
De Nationale Herdenking wordt in Nederland altijd op 4 mei gehouden, ongeacht de dag van de week. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen.
Het vlaggen
Vanaf 's avonds 18.00 uur tot zonsondergang hangt van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, half stok. Anders dan in voorgaande jaren mag de vlag na de herdenking niet meer in top worden gehesen.
De (kerk)klokken
Vanaf 19.45 uur tot dertig seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken. Daar waar de klokken hinderlijk zijn voor de voortgang van de herdenkingsbijeenkomsten, worden de klokken eerder stopgezet. De klok die de tijd aangeeft slaat om 20.00 uur acht slagen, deze vallen binnen de twee minuten stilte. Winkels gesloten
Vanaf 19.00 zijn alle winkels in de gemeente gesloten op grond van de bepalingen in de Winkeltijdenwet.
De twee minuten stilte
Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt op de herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen. De enige uitzondering kunnen de acht slagen van de klok zijn. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en het verkeer gedurende deze twee minuten stopgezet. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer vervullen hierbij een voorbeeld functie. Uiterlijk vertoon
Tijdens de stille tocht en der herdenkingsplechtigheid worden geen spandoeken, vlaggen, vaandels of andere uiterlijke tekenen van politieke of persoonlijke overtuiging getoond. Alleen op de linten van de kransen en bloemstukken is plaats voor vermelding van namen van organisaties. Omdat ook de militaire slachtoffers uit het Nederlandse leger worden herdacht, is het wel mogelijk dat personen die daartoe gerechtigd zijn uniformen uit het Nederlandse leger of van de voormalige Binnenlandse Strijdkrachten dragen, desgewenst met de daarbij passende decoraties.
Stille tochten
In de gemeente zullen in een viertal plaatsen een stille tocht worden gehouden en zal namens het gemeentebestuur het woord worden gevoerd. Niekerk-Oldekerk-Faan: namens de gemeente wethouder D. Visser Grootegast : namens de gemeente raadslid mevr. L. van der Tuin-Kuipers Doezum : namens de gemeente burgemeester K.B. Dijkstra Opende : namens de gemeente wethouder J.A. Fleer Iedereen mag meelopen met de stille tocht mits absolute stilte in acht wordt genomen. Bij de verschillende monumenten in de dorpen wordt ondermeer een krans gelegd namens het gemeentebestuur.

Deze week (week 17) wordt er gecollecteerd door de Nederlandse Hartstichting en in de aansluitende week zal er geen collecte worden gehouden. De gemeente doet een dringend beroep op collectanten om in verband met mond- en klauwzeer het buitengebied te mijden. Er zijn geen vergunningen afgegeven voor het houden van bijzondere acties.

drukkerij Roede te Grootegast. Het is de bedoeling, dat zo ongeveer in de periode april/mei de nieuwe gids klaar is. Deze wordt huis-aan-huis verspreid in de hele gemeente, maar ook landelijk wordt veel gebruik van de gids gemaakt. De gemeente stuurt jaarlijks tal van exemplaren naar allerlei instanties en personen. Ook nieuwe inwoners krijgen de gids uitgereikt om hen wegwijs te maken in hun nieuwe gemeente. Een gids met de meest recente gegevens is dan ook van groot belang. Wilt u even kijken of u, uw vereniging of bedrijf goed in de gids 2000 - 2001 is opgenomen? Als dat niet het geval is kunt u gebruik maken van de bon op blz. 112 van de gids. Daar gaat onze voorkeur naar uit, maar u mag ook bellen met de voorlichter van de gemeente de heer Dirk Jan Westerhof. Zijn rechtstreeks nummer is 695722. De wijzigingen, die u in de loop van het vorig of dit jaar hebt doorgegeven hoeft u natuurlijk niet weer te melden. Graag rekenen wij op uw medewerking zodat wij weer over een puike gemeentegids kunnen beschikken. Maandag 30 april a.s. (Koninginnedag) wordt er geen huisvuilroute verreden maar in plaats daarvan zaterdag 28-04 april a.s.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie