Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Activiteiten in de gemeente Hoorn op 4 en 5 mei

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Hoorn
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoorn

Nieuws

HERDENK DE VIERDE... VIER DE VIJFDE MEI!
Voor de 56e keer vindt de herdenking van de vierde en de viering van de vijfde mei 1945 plaats. Tijdens de herdenking worden niet alleen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar alle mensen op aarde die te lijden hebben van oorlogsgeweld.

Op vrijdagavond 4 mei vindt om 18.45 uur een korte herdenkingsdienst plaats in de Noorderkerk (ingang Kleine Noord). Voorganger is ds. A.R. van Wijk.
De deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich omstreeks 19.00 uur op de hoek van het Breed en de Westerdijk. Om 19.30 uur vertrekt de stoet naar het Kerkplein. De deelnemers passeren op diverse punten langs de route de 'handen' van kunstenares Truus Menger, beeldhouwwerken die de stille tocht markeren. Daar worden door scholieren bloemen neergelegd.
Iets voor achten vindt de herdenking van de gevallenen plaats bij het verzetsmonument op het Kerkplein. Het Hoorns Harmonie Orkest zorgt voor de muzikale begeleiding.
Na de dodenherdenking is er een herdenkingsconcert in de Oosterkerk aan het Grote Oost 60. Aanvang 20.30 uur. Er worden verzetsgedichten voorgedragen door mevrouw Thea Harkema, afgewisseld met muzikale bijdragen van Lenie Groot aan de vleugel, het Hoorns Dameskoor en de Hoornse Brassband. De toegang is vrij.

VLAGGEN
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft de volgende richtlijnen voor het vlaggen.
Op 4 mei worden van 's avonds 18.00 uur tot zonsondergang (dit jaar om 21.08 uur) vanaf alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok gehangen. Particulieren wordt verzocht deze gedragslijn te volgen. Uitsluitend bij herdenkingsplechtigheden wordt de vlag na de twee minuten stilte om 20.02 in top gehesen. Dit houdt in dat de vlag in één keer van halfstok naar boven gehesen wordt en dus niet eerst helemaal naar beneden en dan pas in top. Van 19.45 uur af tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van de kerken. Op 5 mei wordt vanaf 08.00 uur bij alle openbare gebouwen de vlag uitgehangen.

BEVRIJDINGSFEEST
De viering van bevrijdingsdag gaat zaterdag 5 mei om 9.00 uur van start met een bevrijdingsmarkt op het Kerkplein en het Grote Noord. Kramen zijn te huur bij het Comité 1940-1945, tel. 540067 (Jaap Quakernaat).
Op 5 en 6 mei is er een bevrijdingskermis op de Roode Steen. De kermis duurt op beide dagen van 11.00 tot 23.00 uur.
Op een podium op het Kerkplein vinden op zaterdag 5 mei vanaf 10.30 uur muziekoptredens plaats. Het spits wordt afgebeten door het koor De Optimisten. Rond 12.00 uur is het podium het domein van kinderen van 4 t/m 16 jaar die aan de mini-playbackshow meedoen. Als de strijd gestreden is, brengt de groep The Rascal Balls stevige gitaarrocksongs ten gehore.terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie