Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Buisje Kootwijkerbroek is van TNO

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO)
Zoek soortgelijke berichten
TNO

Perskamer

Buisje Kootwijkerbroek is van TNO

English

spacing.gif (43 bytes)

4 mei 2001

Het buisje dat dinsdag 1 mei door inwoners van Kootwijkerbroek in hun gemeente is aangetroffen achter een straatnaambordje, is onderdeel van TNO onderzoek naar ammoniakconcentraties in de lucht. TNO doet dit onderzoek in opdracht van diverse overheden. Op 1 mei jl. heeft een medewerker van TNO o.a. ook het betrokken buisje in Kootwijkerbroek vervangen. De buisjes die TNO daarvoor gebruikt bevatten een verdunde zwavelzuuroplossing. Hoewel de oplossing in de buisjes niet direct gevaarlijk is, raadt TNO aan de buisjes te laten hangen en niet te laten verwijderen door ondeskundigen.

Direct nadat het TNO duidelijk was dat de onrust in Kootwijkerbroek werd veroorzaakt door een van haar monsternemers, heeft TNO contact opgenomen met Justitie en ID Lelystad. Daar waren buisje en inhoud inmiddels naar toe gebracht.

Monitoren van ammoniak in de buitenlucht
Dit onderzoek van TNO in Apeldoorn naar ammoniakconcentraties loopt al sinds 1996 in de Gelderse Vallei, De Peel en zuidoost Friesland en is sinds 2000 ook landelijk geworden. Over het hele land verspreid hangen honderden vergelijkbare buisjes. Met een vaste tussenafstand worden buisjes opgehangen, die in samenhang een goed beeld geven van ammoniakconcentraties en ontwikkelingen daarin. In de buisjes zit een reagens (verdund zwavelzuur) dat ammoniak sterk absorbeert. Door de constructie van het buisje is de hoeveelheid ammoniak in het buisje een maat voor die in de lucht. TNO medewerkers vervangen eens per maand de buisjes voor nieuwe en analyseren de inhoud van de ingenomen buisjes. Dit vervangen heeft op 1 mei in o.a. Kootwijkerbroek plaatsgevonden.

Bij het begin van het onderzoek in de Gelderse Vallei is uitgebreid gepubliceerd over het onderzoek. Ook heeft een medewerker van TNO op een voorlichtingsbijeenkomst gesproken.

Bekijk ook de TNO-brochure:
Monitoren van ammoniak in de buitenlucht (pdf)

Meer informatie:
TNO

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail (pressinfo@tno.nl)

Postbus 6050
2600 JA, Delftreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie