Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vervoerders procederen over MKZ-Compartimenteringsregeling

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Zoetermeer, 4 mei 2001

Aan de redactie economie

Vervoerders starten juridische procedure over MKZ-Compartimenteringsregeling

De vervoersorganisaties Transport en Logistiek Nederland en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) hebben het advocatenkantoor De Brauw Blackstone en Westbroek in de arm genomen. Ze willen bereiken dat de omstreden Compartimenteringsregeling, die op 5 april door het ministerie van LNV werd afgekondigd in verband met de MKZ-crisis, deels buiten toepassing zal worden verklaard.

De Compartimenteringsregeling verdeelt Nederland in zes compartimenten. Vervoer tussen deze compartimenten is aan strenge beperkingen onderhevig. Volgens de vervoerders is de regeling onduidelijk en volstrekt onwerkbaar, omdat vrachtauto's maar op 1 traject mogen worden ingezet. Vrachtauto's moeten voorzien worden van een sticker die aangeeft op welk traject de auto mag rijden. Verwisselen van de sticker is niet toegestaan. Volgens de vervoerders leidt een en ander tot een verdubbeling van het aantal ritten, hetgeen het risico op verspreiding van de ziekte doet toenemen. Bovendien komt het welzijn van de dieren in gevaar, omdat de levering van veevoeder stagneert en de afvoer van dieren uit overvolle stallen niet op gang komt.

De advocaat zal vanmiddag in een brief aan minister Brinkhorst van LNV voor de laatste maal een verzoek doen om in overleg te treden, bij gebreke waarvan volgende week een kort geding zal worden gevoerd, strekkende tot deels buiten toepassing verklaren van de Compartimenteringsregeling.

Diverse pogingen van de vervoerders om met het ministerie over een alternatieve regeling te spreken zijn gestrand. Donderdag verzocht Transport en Logistiek Nederland de minister nog om spoedoverleg over de ontstane situatie, maar wederom zonder resultaat. De problematiek speelt bij vervoerders van onder meer vee, mest, diervoeder en melk.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:
Transport en Logistiek Nederland: Clarisse Buma, 079-3636115, 06-51806340. KNV: Wiebeke Sittrop, 070-3751749, 06-51440841.
De brief van TLN aan minister Brinkhorst van 3 mei 2001 is op aanvraag beschikbaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie