Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Speech minister Herfkens bij bevrijdingsfestival Den Bosch

Datum nieuwsfeit: 07-05-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=414424Oorlogen, slachtoffers en vluchtelingen wereldwijd. Het is goed stil te staan bij ons eigen verleden. Maar belangrijker nog is om dit te verbinden met wat er nu in de wereld gebeurt. En dan niet alleen in Europa, maar ook in het zuiden. Daarom ben ik zo verheugd met jullie themakeuze: Noord-Zuid verhoudingen.

Goed om op dit bevrijdingsfestival verder te kijken dan het prachtige Den Bosch. Er is vandaag percussie uit Congo, muziek uit Soedan een Afrikaans poppenspel... En dat is goed. Ontwikkelingslanden zijn niet alleen maar ellende en armoede. Maar vrijheid, materieel en immaterieel, zoals wij die hier in Nederland kennen, is voor veel mensen daar toch ver te zoeken.

Vrijheid. De meesten van jullie zullen daarbij in de eerste plaats denken aan de vrijheid om te zeggen wat je wilt zeggen. De vrijheid om te lezen wat je wilt lezen. De vrijheid om te zijn wie je wilt zijn. Dan gaat het over wat we de klassieke mensenrechten noemen. Maar vrijheid heeft net zo goed te maken met sociaal-economische mensenrechten. Met de levensomstandigheden waarin mensen verkeren. Als je niet kan terugvallen op basiszekerheden als voldoende eten en een redelijk dak boven je hoofd, ......als je kinderen niet naar school kunnen omdat er te weinig geld is, ......als een ziekenhuis te ver weg is om heen te gaan krijgt het begrip vrijheid een heel andere dimensie.

Leven zonder angst. Dat is de titel van het bevrijdingsfestival vandaag. Angst heeft alles te maken met gebrek aan vrijheid. In veel ontwikkelingslanden leven mensen in een voortdurende angst, voor ons hier onvoorstelbaar. Ze wonen in huizen waar ze van de ene dag op de andere uitgezet kunnen worden. Ze werken op land dat zo onteigend kan worden. Ze werken in kleine bedrijven die geen enkele juridische status of zekerheid hebben. Hier in Nederland staan de politie en de politiek voor veiligheid en rechtvaardigheid. In veel ontwikkelingslanden hebben mensen absoluut niet het gevoel dat ze op de autoriteiten kunnen vertrouwen. Alles wat met macht te maken heeft, geldt als de vijand. Corrupte overheden, mensen die elkaar handen boven het hoofd houden en fouten die onder tafel geschoven worden, kortom: niet echt vertrouwenwekkend.

Onder die armen zijn heel veel kinderen. Bij die kwetsbare groep wil ik tot slot wat langer stilstaan. In september wordt in New York een kindertop georganiseerd. Alle VN lidstaten komen bijeen om te praten over de situatie van kinderen over de hele wereld. Ik ben blij met de aandacht voor deze groep, want ontwikkeling begint bij de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen. Zij zijn tenslotte de toekomst. Ontwikkeling is dat kinderen het beter hebben dan hun ouders.

Er zijn op dit terrein de afgelopen tien jaar grote successen geboekt. De kindersterfte is gedaald, er gaan meer kinderen naar school dan ooit tevoren. Het verdrag voor de rechten van het kind, dat in 1989 door de VN werd aangenomen, is door bijna alle landen in de wereld ondertekend. Het is goed dat we wereldwijd beseffen hoe belangrijk kinderen zijn.

Als we onze kinderen, onze toekomst, meer vrijheid en minder angst kunnen bieden, zijn we op de goede weg. Maar er moet nog veel gedaan worden. Aan de ene kant zijn successen te zien, maar aan de andere kant doemen ook weer nieuwe problemen op. Bijvoorbeeld het effect van AIDS op kinderen, die vaak aan hun lot worden overgelaten als hun ouders aan die verschrikkelijke ziekte overlijden. Verder neemt het aantal kindsoldaten toe en ook kinderhandel en kinderprostitutie zijn ernstige bedreigingen voor de vrijheid van kinderen. Nog veel werk te verzetten dus.

Ik begreep dat op de hier op de bevrijdingsmarkt ook een stand van de NCDO staat met daarin meer informatie over de kindertop in september, zeker de moeite waard even een kijkje te nemen!

Ik ben erg blij dat ik in de gelegenheid ben dit bevrijdingsfestival te openen en samen met u de link te maken van onze vrijheid naar de vrijheid en de levens van mensen in ontwikkelingslanden. Het is goed daarbij stil te staan op een dag als deze. Ik wens u veel plezier vandaag.

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie