Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: problemen collectieve sector jarenlang verwaarloosd

Datum nieuwsfeit: 07-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Paars I en II hebben problemen collectieve sector jarenlang verwaarloosd

Dit stelt dr. Ab Klink, directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA in het recent verschenen vierde nummer van Christen Democratische Verkenningen 2001, waarin veel aandacht is voor deplorabele toestand van de collectieve sector. Klink: "Al meer dan vijf jaar zijn er harde signalen dat er schaarste is aan personeel in de zorg. Al meer dan vijf jaar is bekend dat de opleidingscapaciteit tekort schiet om snel een inhaalslag te maken. Al meer dan vijf jaar is bekend dat de lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden en vooral de bevrediging die in het werk gevonden kan worden, steeds meer achterloopt bij het bedrijfsleven. Een soortgelijk verhaal valt te houden over het onderwijs."

Wat betreft het onderwijs wordt de opvatting van Klink ondersteund door Wim van der Geest, lid van het College van Bestuur van Carmel, het op éen na grootste schoolbestuur in het voortgezet onderwijs. In een interview zegt hij: "Beleidsmakers hadden het lerarentekort al vijf tot zes jaar kunnen en moeten voorzien: de vergrijzing was te voorzien en de lerarenopleidingen waren al lang slecht gevuld. Ik kan begrijpen dat lerarenopleidingen nu dreigen om de tent dicht te gooien. Er is jarenlang gewaarschuwd door de opleidingen en gevraagd om goede bekostigingen. Daar is nooit fatsoenlijk gehoor aan gegeven! De politiek had veel en veel eerder op het tekort moeten anticiperen."

Ab Klink vindt dat de situatie in de collectieve sector ook geweten kan worden aan het door de kabinetten Kok gevoerde beleid: "Het macro-economisch beleid van het kabinet is er voor een heel groot deel debet aan. Belangrijke hervormingen zijn niet doorgezet, omdat de coalitiepartijen het niet eens konden worden. En zo hebben we te maken met een tot over de grenzen van oververhitting opgevoerde marktsector (waar de arbeidsinkomensquote rap oploopt) en een toenemende achterstand van een gerantsoeneerde publieke sector."

Die stelling valt ook te lezen in het politieke essay 'Een nieuwe lente' van CDA-, en GroenLinkswethouders dat integraal in het nummer is afgedrukt: "Het cynisme en de demotivatie in de publieke sector is groot. De huidige Haagse politici lijken te denken dat een extra schep geld deze negatieve arbeidssfeer wel zal verdrijven. Maar dat is te simplistisch. (...) We moeten dringend herontdekken dat de kwaliteit van onze samenleving afhangt van het plezier dat mensen hebben in het dragen van eigen verantwoordelijkheid; dat beroepskrachten geen machines zijn die we naar believen efficiënter kunnen programmeren; dat de meeste mensen in publieke voorzieningen niet platweg voor geld werken, maar graag bevrediging uit hun werk putten."

Binnenkort kunt u het artikel downloaden via de pagina van CDV downloaden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie