Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

6 lindes in Kasteeltuin Helmond worden gerooid

Datum nieuwsfeit: 07-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Helmond
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Helmond


persberichten
7 mei 2001
6 lindes in Kasteeltuin worden gerooid

Enige tijd geleden is door een gespecialiseerd bedrijf onderzoek gedaan naar de gezondheidstoestand van de lindebomen in de Kasteeltuin. Het betreft de lindebomen die evenwijdig aan het kanaal staan. In het rapport werd geadviseerd 5 bomen te verwijderen en 2 bomen jaarlijks te inspecteren omdat deze in een matige conditie verkeren. Tenslotte werd geadviseerd om uit de te handhaven bomen het dood hout en het stamschot te verwijderen.
Direct na de voorjaarsstorm is de slechtste boom, ter voorkoming van veiligheidsrisico's, gerooid. De gezonde, te handhaven lindebomen zijn in 2000 gesnoeid. Tegelijkertijd met deze snoeiwerk-zaamheden zijn alle grote bomen in de kasteeltuin gesnoeid.

De laatste werkzaamheden die nog moeten worden uitgevoerd zijn het rooien van de bomen die als gevolg van rotting en aantasting door parasitaire zwammen in een slechte gezondheidstoestand verkeren. Parasitaire zwammen breken de cellulose van de cellen af met als gevolg dat het hout zijn sterkte verliest. Omdat de gezondheidstoestand van de 2 lindebomen die in het najaar van 1999 zijn geïnspecteerd en toen als matig beoordeeld zijn, aanzienlijk is verslechterd is de gemeente in verband met de veiligheid genoodzaakt tot het rooien van deze bomen over te gaan.

Om de hierboven vermelde redenen heeft het college van B&W op 24 april 2001 besloten een kapvergunning te verlenen voor het rooien van de 6 lindebomen in de Kasteeltuin.
Ter vervanging van de te rooien bomen worden er het komende najaar 4 nieuwe lindebomen herplant. Dat zullen bomen met een behoorlijke omvang en hoogte zijn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie