Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: zwabberende aardas verklaart klimaatcycli

Datum nieuwsfeit: 07-05-2001
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Zwabberende aardas verklaart klimaatcycli

Klimaatwisselingen tijdens de ijstijden blijken niet het gevolg te zijn van het periodiek afsmelten van poolijs. Utrechtse NWO-onderzoekers hebben ontdekt dat dezelfde wisselingen voorkwamen toen de noordpool nog geen ijskappen had. Zwabberingen in de stand van de aardas lijken verantwoordelijk voor deze klimaatcycli.

Volgens de Milankovitch-theorie veroorzaakt de tollende beweging van de aardas, precessie genoemd, sterke klimaatwisselingen met een cyclus van 21.000 jaar. Klimaatveranderingen die zich voordoen op een iets kleinere tijdsschaal zijn minder goed begrepen. NWO-onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht toont aan dat de schommelingen in de ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie