Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoud programma 'Week van de Herdenking' in Enschede

Datum nieuwsfeit: 07-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

Programma
Week van de Herdenking 13 mei

inhoud:


+ Voorwoord

+ Maandag 7 mei

+ dinsdag 8 mei

+ woensdag 9 mei

+ donderdag 10 mei

+ vrijdag 11 mei

+ zaterdag 12 mei

+ zondag 13 mei

+ gedichtVoorwoord

Herdenken is stilstaan bij het verleden en voorzichtig een blik richten op de jaren die voor ons liggen. De bevolking van Enschede heeft laten zien over de nodige veerkracht te beschikken. Na een ramp die het leven van veel plaatsgenoten danig heeft ontwricht, blijkt het mogelijk de draad weer op te pakken en open te staan voor wat de toekomst brengt. In het programma van de 'Week van de Herdenking 13 mei' willen de organisatoren stil staan bij al die genen die op welke manier dan ook getroffen zijn door de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Het programma is opgebouwd uit verschillende onderdelen en over meerdere dagen om zodoende ruimte te geven aan de vele initiatieven die door Enschedeërs zijn ontplooid. De Week van de Herdenking mondt uit in zondag 13 mei, een dag van bezinning. Een dag die in het teken staat van ontmoeting. Niet alle initiatieven zijn opgenomen in dit programmaboekje. De selectie is beperkt gebleven tot die activiteiten die zijn gericht op een groter publiek. In de werkgroep die het programma heeft samengesteld waren het Onderwijs, de Cultuursector, Politie, Brandweer, Mediant, de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp, het Informatie en AdviesCentrum en verschillende gemeentelijke afdelingen vertegenwoordigd.


----------------------------------------------------------------- terug Maandag 7 mei

Bij het Stadhuis, rond 16.00 uur, vindt de onthulling plaats van een speciale poster. De poster is opgebouwd uit delen van tekeningen van de schutting. De posterpresentatie is de afronding van een project voor getroffen scholieren. Het project is georganiseerd door Jarabee, een instelling voor jeugdzorg in Twente. De posters zijn gedurende de Week van de Herdenking te bekijken in een kleine 100 reclamezuilen (MUPI's) in Enschede.


----------------------------------------------------------------- terug Dinsdag 8 mei

De Grote Kerk op de Oude Markt is deze avond het podium voor een drietal muzikale activiteiten; start 20.00 uur.


* Overhandiging van de eerste CD van de Stichting Noot aan burgemeester Mans. Op deze CD zijn zeer uiteenlopende soorten muziek van betrokkenen bij de ramp vastgelegd. Een aantal nummers wordt gespeeld.

* Première "Enschedese Vuurwerkmuziek,' door Musica Silvestra Orkest o.l.v. Gerard Neurink. Het muziekstuk is een compositie van Monica Neumann, studente aan het Enschedese Conservatorium. De componist werd geïnspireerd door de huiveringwekkende momenten die ze met haar dochtertje meemaakte tijdens de Jeugdstrijkersdag in het Muziekcentrum op 13 mei 2000.

* Muzikale versie van "Enschede huilt," het bekende gedicht van Willem Wilmink. Componist Jan Fahner, zangeres Pauline te Nijenhuis en het Vocaal Ensemble de Troubadours o.l.v. Jan Heijmink Liesert tekenen voor de productie.


----------------------------------------------------------------- terug Woensdag 9 mei


* Om 14.00 uur is er in Concordia Cinema de première van 'Zoeken naar Loedertje,' naar een idee van Willemijn Calis. De film vertelt het verhaal van Willemijn die door de ramp alles is kwijtgeraakt en op zoek gaat naar haar kat Loedertje. Leerlingen van basisscholen uit het rampgebied krijgen de gelegenheid de film in Concordia te zien. Deze korte film wordt op 14 mei om 17.30 uur (Ned. 3) door de NCRV uitgezonden.

* Om 19.30 uur is er op het podium op de Oude Markt een concert van de Twentse Politiekapel en het Politiemannenkoor Twente.
* Om 20.30 uur biedt het podium ruimte voor een concert van het Nederlands Politie-Orkest.


------------------------------------------------------------------terug Donderdag 10 mei


1. Om 17.00 uur wordt in de Grote Kerk op de Oude Markt de tentoonstelling "Een jaar later," geopend door Pi de Bruijn. Meer dan 45 van de 80 getroffen kunstenaars hebben ieder 5 kunstwerken geselecteerd voor deze expositie. Ze zijn tot en met 31 mei te zien op een achttal adressen in Enschede:

* Muziekcentrum

* Beeld en Aambeeld

* Kunstcentrum Markt 17

* Galerie Boekhandel Broekhuis
* Fotogalerie Objectief

* Rijksmuseum Twenthe

* Saxion Hogeschool Enschede

* Vrijhof Cultuurcentrum Universiteit Twente

2. Om 20.00 uur is er op het podium op de Oude Markt "Muziek op de Markt." Een aantal bands zetten hier hun beste muzikale beentje voor. Een mix aan muziekstijlen wordt ten gehore gebracht.


----------------------------------------------------------------- terug Vrijdag 11 mei

Het programma van deze dag staat in het teken van jeugd en jongeren. Van 13.30 tot 16.00 uur is het podium op de Oude Markt beschikbaar voor middelbare scholieren van de verschillende scholen in Enschede. Het programma is verrassend veelzijdig: van breakdance tot klassiek piano; zang en dans in verschillende stijlen. Een aantal bekende Nederlandse artiesten zal afwisselend met de scholieren het podium betreden. De rockformatie "Normaal" heeft medewerking toegezegd, evenals Def Rhymz. Twee actrices van Goede Tijden Slechte Tijden presenteren het geheel.

De opbrengst van het Open Podium komt ten goede aan het jeugdhonk in Enschede-Noord.


----------------------------------------------------------------- terug Zaterdag 12 mei

Van 19.30 tot 20.00 uur vindt voor het Rijksmuseum een sobere en ingetogen herdenkingsbijeenkomst plaats. Twee sprekers (burgemeester Jan Mans en Albert Vasse, voorzitter Belangenvereniging), muziek en enkele gedichten. Alle belangstellenden zijn welkom.


----------------------------------------------------------------- terug Zondag 13 mei


1. Van 13.30 uur tot 17.30 uur kunt u een verkeersvrije wandelroute volgen. De route voert de wandelaar langs een aantal voor de ramp herkenbare punten, zoals het bloemenmonument, de randen van het rampgebied en de brandweerkazerne. Bij het projectbureau Wederopbouw, het G.J. van Heekpark, de Grolsch brouwerij en het Rijksmuseum zijn ontmoetingspunten ingericht. Hier kunt u even zitten, elkaar ontmoeten en wat drinken. In het projectbureau Wederopbouw zijn diverse maquettes te zien en ligt het boekje 'Suggesties voor een monument' ter inzage. Dit boekje is te koop bij het Rijksmuseum.

2. Tussen 15.30 uur en 15.35 uur worden alle klokken in Enschede geluid.
(onderstaande route wordt in een plattegrond weergegeven):
+ Start bij het bloemenmonument Deurningerstraat, richting singel,

+ Linksaf Kottendijk tot aan Boddenkampsingel,
+ Boddenkampsingel links tot aan G.J. van Heekpark,
+ Walhofstraat rechts in tot Deurningerstraat,
+ Dan links tot kruising Beekstraat, rechtsaf Beekstraat in.

+ Beekstraat gaat over in de Fazanstraat,
+ Rechts Van Damstraat in,

+ Tot Stroinksbleekweg, hier links,
+ Bij Hulsmaatstraat rechts,

+ Tot kruising Voortsweg, hier rechts,
+ Tot kruising Roomweg, hier rechts,
+ Bij Schurinksdwarsweg links,
+ Schurinksdwarsweg gaat over in H.B. Blijdensteinlaan,
+ Bij Lasondersingel rechts,

+ Bij kruising met Deurningerstraat links,
+ Tot Bloemenmonument.


3. 14:30 uur Muziekcentrum: Radio- en tv-registratie van het concert van de muziekvereniging Wilhelmina uit Glanerbrug. Van 14.30 uur tot 15.30 uur is in het Muziekcentrum een openbaar toegankelijke opname van het Radio 4 programma "Zin in muziek" van de KRO. Het programma zal tevens door de KRO-televisie geregistreerd worden. Muziekvereniging Wilhelmina zal als hoofdwerk de "Symphonie Funèbre et Triomfale" van Hector Berlioz uitvoeren. Aansluitend kunt u elkaar ontmoeten en napraten in de foyer. De radio-uitzending is dezelfde avond van 18.00 - 19.00 uur. De uitzending van de Tv-registratie is 's avonds aansluitend aan de KRO-documentaire "Sterker na de ramp".

4. 16:00 uur Grote Kerk op Oude Markt. De première van "Oh grote dag zo bitter en zo mateloos, een Enschede's Requiem." Dit requiem wordt uitgevoerd door Kanalje Rood en het Twents Vrouwenkoor met solisten en instrumentale begeleiding. Componist en tekstschrijver zijn de Enschedeërs Wim Beunders en Godfried Beumers. De uitvoering staat onder de muzikale leiding van Yt Nicolai. Het concert eindigt rond 16.50 uur. Aansluitend is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en na te praten.

5. 19.30 uur Grote Kerk op Oude Markt: tweede uitvoering van het Enschede's Requiem. Einde concert rond 20.20 uur. Wederom is er aansluitend gelegenheid elkaar te ontmoeten en na te praten.


----------------------------------------------------------------- terug Gedicht

Door: Willem Wilmink

Opnieuw begonnen

Het was de bevrijding en je zag in de ruines vlag na vlag: het kwaad was overwonnen.

De mensen waren optimist, Ik was een kind, maar ook ik wist: we zijn opnieuw begonnen.

Toen, in de jaren vijftig, viel opeens het doek voor de textiel, wat nu dan weer verzonnen?

Er kwam een nieuwe nijverheid, er kwam een universiteit, we zijn opnieuw begonnen.

Zoals de spin niet eeuwig treurt als iets of iemand het net verscheurt, met zoveel zorg gesponnen, zoals die spin, zo zijn ook wij, want 13 mei is niet voorbij. maar we zijn opnieuw begonnen.


----------------------------------------------------------------- terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...