Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Banken waarschuwen voor 'Eurotrucs'

Datum nieuwsfeit: 07-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van Banken


Amsterdam, 7 mei 2001

BANKEN WAARSCHUWEN VOOR `EUROTRUCS'

Criminelen maken mensen bankpas en PINcode afhandig, onder het mom van de aanstaande euro-omwisseling. Soms doen zij zich daarbij voor als bankmedewerkers. Vooral senioren worden hier regelmatig het slachtoffer van. Hein Blocks, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, heeft maandagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht gewaarschuwd voor dit soort praktijken. Een bank vraagt nóóit de bankpas en PINcode af te geven of op te sturen!

Criminelen komen aan de deur en geven zich uit als medewerker van de bank. Ze vertellen dat de bankpas die de klant in bezit heeft alleen geschikt is om te betalen in guldens. Om de pas geschikt te maken voor de euro zouden ze de pas èn de PINcode mee moeten nemen.

Ook zijn er voorbeelden bekend dat via een brief wordt gevraagd de pas met PINcode op te sturen, of dat er van tevoren over wordt gebeld.

Als iemand naar de bankpas en PINcode vraagt, is dat altijd een oplichter. Een bank vraagt nóóit om de PINcode. De PINcode is persoonlijk en moet altijd geheim worden gehouden, ook voor de bank. Banken kunnen uitsluitend om de bankpas vragen als die moet worden vervangen door een nieuwe pas. Maar ook daarbij vraagt de bank niet om de PINcode. Bovendien zijn alle bank-passen geschikt voor de euro; daar hoeft niets voor te gebeuren met de pas. Vanaf 1 januari 2002 kan er gewoon met de huidige bankpas in euro's worden betaald in winkels en kunnen er contante euro's worden opgenomen bij de geldautomaten.

Bij confrontatie met een oplichter, doe dan aangifte bij de politie. Mocht de bankpas toch zijn afgegeven, informeer dan direct de bank om de pas te laten blokkeren en doe ook dan aangifte.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie