Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenonderzoek: smaken veranderen, aardappelen ook

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

Consumentenonderzoek: smaken veranderen, aardappelen ook

08/05/2001 - Den Haag. De smaak van de consument verandert, en daarmee ook de voorkeur voor aardappelrassen. De Nederlandse aardappelsector speelt hierop in door regelmatig nieuwe rassen op de markt te brengen. De lijst van de tien meest verkochte rassen in 2000 ziet er dan ook anders uit dan die van de jaren 90. Dit blijkt uit een onderzoek van het NIVAA onder 4.400 huishoudens.

Top-10 aardappelrassen
Bintje voert al jaren de lijst aan van meeste verkochte rassen. Het marktaandeel van dit ras neemt echter elk jaar af. In 1992, het eerste jaar dat de marktaandelen van de aardappelrassen in kaart werden gebracht, bestond de helft van de huishoudelijke aankopen van verse aardappelen uit Bintje. In 2000 is het aandeel van dit ras 29%. De roodschillige Bildtstar staat al jaren op een tweede plaats.

Vooral de zeer kruimige, al op leeftijd zijnde rassen zoals Eigenheimer, Irene, Doré en Rode Pipo, hebben plaats gemaakt voor nieuwe rassen als Nicola, Redstar en Frieslander. Deze voldoen meer aan de wens van de moderne consument naar een (vrij) vastkokende aardappel, die gemakkelijk is in bereiding en zich beter leent voor bereidingswijzen als ovenschotels, aardappeltortilla en roerbakken. Twee andere nieuwkomers zijn Turbo en Maritiema.

Top-10 aardappelenrassen huishoudelijke markt
(op basis van volume)

2000 1992

1. Bintje Bintje

2. Bildtstar Bildtstar

3. Nicola Eigenheimer

4. Redstar Nicola

5. Frieslander Irene

6. Eigenheimer Doré

7. Doré Accent

8. Santé Santé

9. Turbo Rode Pipo

10. Maritiema Resonant

Bron: NIVAA/GfK
Indien u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met het NIVAA, (info@nivaa.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie