Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Perspectief op harmonisatiestrategie van het IASC

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van mei 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Di 08-05-2001 Jaarrekeningen verschillende landen vergeleken

13:30 uur Drs. R.J.M. Beeres (Beleidswetenschappen) Titel proefschrift: Tussen inzicht en vergelijkbaarheid. Een
systeemtheoretisch
perspectief op de

harmonisatiestrategie van het IASC
Promotor: Prof. dr. J. Dijksma

Copromotor: Dr. J.M.I.M. Achterbergh

Handelseditie: Eburon, Delft. Tel: (015) 213 14 84

Door de toegenomen internationalisering en globalisering is het steeds belangrijker om jaarrekeningen van ondernemingen uit verschillende landen te vergelijken. Het gebrek aan vergelijkbaarheid stelt de 'internationale' gebruiker echter voor interpretatieproblemen. Om jaarrekeningen beter vergelijkbaar te maken tracht het International Accounting Standards Committee (IASC), een internationale regelgever voor de externe financiële verslaggeving, de regels voor het opstellen van jaarrekeningen te harmoniseren. Drs. Beeres evalueert in zijn proefschrift de harmonisatiestrategie. Centraal staat dat een internationale regelgever expliciet rekening moet houden met de spanning tussen het streven naar vergelijkbaarheid van jaarrekeningen en het inzicht dat ze geven in een onderneming. Aan de hand van de systeemtheorie schetst de promovendus een beoordelingskader om de harmonisatie-inspan-ningen van een internationale regelgever te beoordelen. Vervolgens heeft hij dit kader toegepast op de tien Internationale Accounting Standaarden die het IASC heeft herzien in zijn Comparability en Improvements project.
Robert Beeres (Nijmegen) studeerde Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 1994 is hij verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, alwaar hij sinds 2001 werkzaam is als universitair docent en onderzoeker op het terrein van de Bedrijfseconomie bij de Nijmegen School of Management. E-mail: (r.beeres@bw.kun.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie