Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maatregelen MKZ in de gehele EU

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
European Union

Brussel, 8 mei 2001

Mond- en klauwzeer: resultaten van het Permanent Veterinair Comité

Het Permanent Veterinair Comité (PVC) heeft zich vandaag uitgesproken voor de voorstellen van de Commissie met betrekking tot mond- en klauwzeer (MKZ).

Maatregelen in de gehele EU

De voor de gehele EU geldende beperkingen op het vervoer van voor MKZ gevoelige levende dieren zullen worden verlicht, hoofdzakelijk voor runderen en varkens. Het gebruik van verzamelcentra, markten, enz. zal voor deze soorten mogelijk zijn. De beperkingen zullen blijven gelden voor schapen en geiten. Deze bepalingen laten de bepalingen voor Nederland onverlet.

Nederland

Met ingang van 15 mei kan Nederland opnieuw beginnen met de verzending van levende varkens uit het gebied ten zuiden van de Rijn voor onmiddellijke slachting naar andere lidstaten van de EU met toestemming van de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van bestemming. Zodra de Europese Commissie de beschikking heeft genomen, kan Nederland ook vers vlees en vleesproducten, melk en melkproducten en andere dierlijke producten van voor MKZ gevoelige soorten uit het gehele land verzenden, met uitzondering van de beschermings- en bewakingszones rond Oene en in Friesland. Het is de bedoeling dat de Commissie deze beschikking op 10 mei neemt.

Verenigd Koninkrijk

Alle beperkingen worden verlengd tot 19 juni 2001.

Uruguay

Het land heeft de uitvoer van vlees verboden na een MKZ-uitbraak op 23 april. Wat vlees betreft dat reeds per schip onderweg is naar Europa, heeft het PVC zich uitgesproken voor een voorstel van de Commissie om de invoer in de Gemeenschap toe te staan van vers vlees dat vóór 23 maart is geproduceerd en uitgebeend en gerijpt vlees dat vóór 23 april is geproduceerd. Uruguay voert een volledig vaccinatieprogramma van alle runderen uit dat volgens plan op 24 mei moet zijn voltooid. Het PVC heeft ermee ingestemd de van Uruguay ontvangen informatie te bestuderen nadat het vaccinatieprogramma is voltooid en met als doel de hervatting van de invoer van uitgebeend vers vlees 30 dagen na de voltooiing van de vaccinatie toe te staan.

De volgende vergadering van het Permanent Veterinair Comité is gepland voor dinsdag en woensdag 15 en 16 mei 2001.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie