Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Keurmerk voedingssupplementen gewenst i.v.m dopinggebruik

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Onderzoek naar mogelijkheden keurmerk voedingssupplementen gewenst: Frank de Boer beschuldigd van dopinggebruik

Het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) pleit voor onderzoek naar de mogelijkheden voor een keurmerk voor voedingsupplementen. Dit mede naar aanleiding dat Frank de Boer beschuldigd is van het gebruik van nandrolon. Het NeCeDo adviseert topsporters terughoudend te zijn in het gebruik van voedingssupplementen.

Nandrolon is een dopinggeduide stof waarvan het gebruik door sporters verboden is. Om het gebruik van nandrolon aan te tonen wordt bij analyse van het urinemonster gebruik gemaakt van specifieke afbraakproducten. Echter, het menselijk lichaam maakt zelf ook in beperkte mate nandrolon aan hetwelk eveneens is aan te tonen door desbetreffende afbraakproducten. Vanwege deze lichaamseigen productie hanteert het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tot op heden een toegestane grenswaarde tot 2 nanogram/milliliter voor mannen en 5 nanogram/milliliter voor vrouwen.

Deze afbraakproducten kunnen mede aanwezig zijn in de urine door middel van het gebruik van sommige voedingssupplementen. Dit zou kunnen doordat een aantal voedingssupplementen zijn verrijkt met pro-hormonen dan wel doordat pro-hormonen in andere landen als voedingssupplement vrij verkrijgbaar zijn. Pro-hormonen vallen evenals anabole steroïden in de categorie anabole middelen op de IOC-dopinglijst.

Pro-hormonen zijn chemische voorlopers van het mannelijk geslachtshormoon testosteron en vallen in Nederland onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WoG). In sommige landen met een verschillende (nationale) wetgeving, bijvoorbeeld Amerika, vallen pro-hormonen niet onder de WoG. Deze stoffen zijn dus vrij verkrijgbaar en kunnen vanuit het buitenland verkocht worden als voedingssupplement of onderdeel uitmaken van een voedingssupplement. Deze pro-hormonen staan echter niet altijd vermeld op het etiket of de verpakking. Bovendien valt niet uit te sluiten dat ook in Nederland voedingssupplementen worden verhandeld die pro-hormonen bevatten zonder dat dit nadrukkelijk wordt vermeld op het etiket.

Gezien deze problematiek pleit het NeCeDo voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor een keurmerk voor 'cleane' voedingssupplementen. Het NeCeDo adviseert topsporters terughoudend te zijn in het gebruik van voedingssupplementen


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie