Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voedingscentrum: HAK appelmoes veilig voor kinderen

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
Voedingscentrum: HAK appelmoes veilig voor kinderen 8 mei 2001

Het Voedingscentrum Nederland stelt dat het eten van HAK appelmoes door kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar geen gevaar oplevert voor hun gezondheid.
Het Voedingscentrum komt tot deze uitspraak na wetenschappelijke beoordeling van het onderzoek van de Vereniging Milieudefensie. Deze conclusie kwam tot stand in samenwerking met het RIKILT en de Keuringsdienst van Waren.

De Vereniging Milieudefensie adviseert in haar persbericht om kleine kinderen geen HAK appelmoes meer te laten eten. Dit omdat er op basis van de door de EU gehanteerde norm voor levensmiddelen voor zuigelingen en peuters tot drie jaar, te veel resten van bestrijdingsmiddelen in de appelmoes zouden zitten. Het betreft een voorlopig vastgestelde veilige norm, die al wordt gehanteerd door de gezamenlijke babyvoedingsindustrie en per 1 juli 2002 voor heel Europa geldt. Volgens de Warenwet valt appelmoes echter niet onder babyvoeding, omdat het niet specifiek voor kinderen in de leeftijd van 0-3 jaar wordt geproduceerd.

Het Voedingscentrum, het RIKILT en de Keuringsdienst van Waren hebben de onderzoeksresultaten van Milieudefensie beoordeeld. Om het risico voor de gezondheid te bepalen wordt het gehalte van de gevonden resten van bestrijdingsmiddelen en de eetgewoonten van jonge kinderen met elkaar in verband gebracht. Rekening houdend met de eetgewoonten van een jong kind (1-4 jaar) blijkt dat zelfs als een kind veel appelmoes met de gerapporteerde gehaltes eet, er in zijn geheel geen risico voor zijn gezondheid is. Uit de Voedsel Consumptie Peiling blijkt overigens dat kinderen gemiddeld wat vaker appelmoes eten dan volwassenen, maar dat de verschillen niet groot zijn.
Uit voorlopige onderzoeksresultaten van het RIKILT naar de voedingsgewoonten van babys blijkt dat ook in die jonge leeftijd geen gevaar voor de gezondheid bestaat.

Milieudefensie vond ook resten van niet in Nederland toegestane bestrijdingsmiddelen. Hoewel deze middelen niet zijn toegestaan, zijn in de wet wel maximale normen voor restanten in producten vastgesteld. Ook hiervan stelt het Voedingscentrum dat de aangetroffen hoeveelheden onder de toegestane normen vallen en geen gevaar zijn voor de gezondheid van kinderen en volwassenen.

Ondanks het feit dat in het geval van HAK appelmoes de aangetroffen hoeveelheden resten bestrijdingsmiddelen geen gezondheidsrisicos vormen, benadrukken het Voedingscentrum, het RIKILT en de Keuringsdienst van Waren dat zij het belangrijk vinden dat er zeer zorgvuldig wordt omgegaan met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Eva den Tek, telefoon 070 306 88 59.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie