Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benoeming hoogleraar theorie elektronen systemen RUG

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Personalia

Benoeming

Khomskii hoogleraar Theorie van sterk gecorreleerde elektronen systemen

Aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen is dr. D.I. Khomskii benoemd op de leerstoel Theorie van sterk gecorreleerde elektronen systemen. In dit vakgebied wordt geprobeerd om de elektronische structuur en daarmee samenhangende fysische eigenschappen te beschrijven van materialen waarin elektron correlatie effecten een overheersende rol spelen. Daarbij gaat het om eigenschappen als hoge temperatuur supergeleiding, het kwantum Hall effect, de kolossale-magneto-weerstandsmaterialen en spin-elektronica. Een recent overzicht van ontwikkelingen op dit vakgebied is te vinden in het vakblad Science 21 april 2000, een 'special' waarin ook het werk van Khomskii aan bod komt.

Prof.dr. Daniel Khomskii (Leningrad, 1938) studeerde natuurkunde aan de universiteit van Moskou. Hij promoveerde in 1969 aan het P.N.Lebedev instituut van diezelfde universiteit. Khomskii werkt sinds 1992 als projectleider onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft meer 200 publicaties op zijn naam staan. Een daarvan is het populair wetenschappelijke boek Unusual electrons in crystals waarin hij geïnteresseerde leken een blik gunt in zijn vakgebied. Ook het artikel 'Koperoxyde hoge-Tc-supergeleiding' en het artikel 'Hoe goed begrijpen wij hoge-temperatuur supergeleiding' (beide verschenen in het Nederlands tijdschrift voor natuurkunde, resp. 1995 en 1996) die hij samen met prof.dr. D. van der Marel schreef zijn informatief voor de leek met een goede basiskennis van natuurkunde. /JS

Informatie

prof.dr. D.I. Khomskii, tel. (050)363 73 61, e-mail: (d.i.khomskii@phys.rug.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie