Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie tegen vestiging grootste nertsenfokkerij in Venray

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ST. BONT VOOR DIEREN

actie tegen vestiging grootste nertsenfokkerij

Persbericht

Bont voor Dieren in actie tegen vestiging grootste nertsenfokkerij in Nederland

Als het aan Bont voor Dieren ligt, gaat de vestiging van een nieuwe nertsenfokkerij in Venray niet door. Bontfokker van Deurzen die meer nertsenfokkerijen heeft, is van plan in Venray op een nieuw bedrijf 17.000 foknertsen te gaan houden. Dit betekent dat met vijf à zes pups per nest er jaarlijks ruim 100.000 nertsen vergast zullen worden. De gemeente Venray dreigt een vergunning te verlenen voor dit plan. Hierdoor zou in Vredepeel de grootste nertsenfokkerij van Nederland een feit worden.

Bont voor Dieren vindt de gang van zaken onbegrijpelijk. Het Kabinet heeft begin dit jaar een wetsvoorstel aangenomen om het fokken van dieren louter om hun pels te verbieden. Er is in ons land absoluut geen maatschappelijk draagvlak voor de bontfokkerij: 87% van de Nederlanders is voor een nertsenfokverbod (opinie-onderzoek Intomart februari 1999. Bont voor Dieren heeft, net als een aantal omwonenden en andere dierenbeschermings- en mileuorganisaties, bedenkingen ingediend tegen het ontwerpbesluit van de gemeente. Bont voor Dieren meent dat gemeenten, bij de beoordeling van vergunningaanvragen van uitbreiding of nieuwvestiging van nertsenfokkerijen, rekening moeten houden met het huidige maatschappelijk en politiek kader. De huidige wetgeving stemt niet meer overeen met de heersende normen rond de pelsdierenhouderij. Ondanks dat de nertsenfokkerij op dit moment wettelijk nog is toegestaan, dient de gemeente Venray te handelen in de geest van toekomstige wetgeving.

Bontfokker Van Deurzen is overigens geen lekkere jongen. Eerder dit jaar werd hij samen zes andere bontknokkers veroordeeld tot een werkstraf en voorwaardelijke gevangenis-straf. Dit vanwege openlijke geweldpleging tegen vreedzame dierenbeschermers en de politie. De heer van Deurzen is tevens een bekende bij de Landelijke Inspectie Dienst van de Dierenbescherming. Tegen hem zijn door omwonenden klachten ingediend wegens het verwaarlozen van zijn schapen, kippen en ganzen.

Bont voor Dieren laat het niet bij juridische actie alleen. Samen met verontruste dierenbeschermers en donateurs ter plaatse bereidt de Stichting een protestactie voor om de gemeente op andere gedachten te brengen. De nertsenfokkerij dient te worden afgebouwd en niet te worden opgebouwd.

Amsterdam, 8 mei 2001

Meer informatie:drs Lieke Keller, campagnecoördinator, tel. (020) 676 66 00


08 mei 01 14:52

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie