Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe prognoses sanctiecapaciteit naar Tweede Kamer

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

08.05.01

Nieuwe prognoses sanctiecapaciteit naar Tweede Kamer

Aan de periode van zeer sterke groei van de benodigde gevangeniscapaciteit in de tachtiger- en negentiger jaren lijkt een einde te zijn gekomen. De behoefte aan capaciteit in justitiële jeugdinrichtingen stijgt. Dat blijkt uit de brief bij het rapport "Prognose Sanctiecapaciteit 2000-2005" die vandaag door minister Korthals van Justitie aan de Tweede Kamer is gezonden. Tevens geeft de minister in de brief een toelichting op de gespannen huidige situatie in het gevangeniswezen en de te nemen maatregelen op korte termijn.

De rapportage, is gebaseerd op een onderzoek van het wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van justitie. De brief schetst op basis van dit rapport en verwachte effecten van aanvullende maatregelen de benodigde sanctiecapaciteit van 2001 tot 2005.

Sancties

Uit de brief komt naar voren dat het aantal Halt-afdoeningen met ongeveer 22% toeneemt in de periode tot 2005 tot ongeveer 29 duizend per jaar. Dit is ongeveer de helft van het totale, verwachte aantal door de politie gehoorde minderjarige verdachten. De toename is voornamelijk toe te schrijven aan een intensievere verwijzing door de politie. Een nog sterkere groei is te zien bij het aantal taakstraffen voor minderjarigen, dat tot 2005 met 40% toeneemt tot bijna 20 duizend. De groei is volgens de onderzoekers vooral toe te schrijven aan een steeds intensievere toepassing van de taakstraf en de verwachte toename van het aantal door de politie gehoorde minderjarigen van aantal 12- t/m 17 jaar. Het aantal taakstraffen voor meerderjarigen zal in dezelfde periode met 8% stijgen tot 23600.

Capaciteit

De behoefte aan capaciteit bij de justitiële jeugdinrichtingen is hoger dan in 1999 werd voorspeld. Voor de gehele sector is een groei geraamd van ongeveer 37% tot iets minder dan 3000 plaatsen. Vooral de verwachte stijging van het aantal bevelen tot bewaring èn van het aantal lopende ondertoezichtstellingen onder de 12- t/m 17-jarigen zijn daar debet aan.

De capaciteitsbehoefte in het gevangeniswezen stijgt nog iets tot en met 2002 en daalt dan tot 2005 met ongeveer 5 %. De behoefte aan plaatsen voor vreemdelingenbewaring neemt volgens de prognose toe tot circa 1.770, een stijging met 27 %. Dit is onder meer het gevolg van de invoering van de nieuwe vreemdelingenwet per 1 april.

De behoefte aan plaatsen in tbs-klinieken stijgt tot 2003 naar circa 1.340 plaatsen. Volgens de onderzoekers zal daarna een lichte afname optreden. Bij deze voorspelling past een voorbehoud, omdat de ontwikkelingen in het verleden grillig zijn geweest.

Het verleden heeft geleerd dat bij prognoses altijd fouten kunnen optreden. Deze nemen toe naarmate verder vooruit wordt geblikt: de uitkomst over twee jaar is nauwkeuriger te voorspellen dan over vijf jaar. Voor de planning is 2002 aangehouden. De prognoses zullen in de loop van volgend jaar opnieuw worden geactualiseerd.

Maatregelen

Zonder aanvullende maatregelen zullen op verschillende sanctieterreinen nieuwe tekorten ontstaan. Daarom stelt minister Korthals maatregelen voor die betrekking hebben op de periode tot en met 2002.

Op het terrein van de jeugd is het van het grootste belang het oplopende tekort te reduceren. Een stevige aanpak van de jeugdcriminaliteit maakt het noodzakelijk dat in het uiterste geval jeugdigen moeten kunnen worden opgesloten. De twee belangrijkste maatregelen zijn: het tijdelijk uitbreiden van de capaciteit van bestaande inrichtingen door het treffen van noodmaatregelen en het inkopen van plaatsen bij niet-justitiële jeugdinrichtingen. Met deze maatregelen is de verwachting dat het tekort wordt teruggebracht in 2001 en 2002 en dat in 2003 naar verwachting een evenwicht zal worden bereikt tussen vraag en aanbod.

De ruimte die op langere termijn ontstaat bij het gevangeniswezen zal voor een belangrijk deel kunnen worden benut om het toenemende tekort in de vreemdelingenbewaring enigszins te verlichten. Niet alle capaciteit is geschikt voor vreemdelingen zodat er de komende jaren nog een tekort zal zijn op dat terrein.

In de tbs-sector blijft de noodcapaciteit gehandhaafd. Daardoor kan bij de inrichtingen het tekort worden teruggebracht. Mede met het oog op de verkenningen die nu plaatsvinden met betrekking tot de wenselijke positie van de tbs-klinieken in relatie tot de GGZ-voorzieningen (commissie Kosto) acht de minister het niet verstandig om nu ingrijpende uitbreidingsbeslissingen te nemen.

Actuele situatie

Het afgelopen jaar is hard gewerkt door het gevangeniswezen om de capaciteit beter af te stemmen op het sterk fluctuerende aanbod. Door de aanhoudende druk op de capaciteit, die op dit moment hoger is dan verwacht, wordt de zogenaamde overvol-maatregel ingezet. De recente druk op de capaciteit heeft duidelijk gemaakt dat de flexibiliseringmaatregelen ook hun grenzen kennen. De veelheid aan vacatures als gevolg van de gespannen situatie op de arbeidsmarkt draagt direct bij aan de toegenomen druk op het inrichtingspersoneel. Dit resulteert in een oplopend ziekteverzuim en onrust onder het personeel. Deze factoren maken het noodzakelijk enkele bijzondere maatregelen te treffen. Zo zal onderzoek plaatsvinden naar de mogelijkheid om een bijzondere buffervoorziening te creëren die niet tot de structurele capaciteit van het gevangeniswezen behoort. De buffervoorziening kan bij piekaanbod worden benut in de eerste fase van de voorlopige hechtenis.

Verder wil de Minister komen tot toewijzing van bepaalde vormen van celcapaciteit voor bijzondere categorieën misdrijfplegers. Het gevangeniswezen heeft zelf nagenoeg geen invloed op het gedetineerdenaanbod. In tijden van schaarste is afstemming met alle betrokken partners noodzakelijk. Met de contingentering wordt het tijdstip van aanbod afgestemd op de beschikbare celruimte. Er valt te denken aan planning van bijzondere opsporings- en vervolgingsacties. Hetzelfde geldt voor de vreemdelingenbewaring.

Minister Korthals heeft al eerder aangekondigd in noodgevallen ook incidenteel vervroegd ontslag (ivo) niet uit te sluiten, nu de flexibiliseringmaatregelen binnen het gevangeniswezen niet verder kunnen worden opgerekt. Hoe onwenselijk ook, geeft hij hier toch in uiterste nood de voorkeur aan boven het heenzenden van preventief gehechten. "Het is buitengewoon frustrerend voor het opsporingsapparaat als een zojuist gearresteerde pleger van een ernstig misdrijf direct weer op vrije voeten komt", aldus de minister.

In de brief schrijft minister Korthals verder dat aan de Dienst Justitiële Inrichtingen een buitengewone inspanning wordt gevraagd om de beschikbare inrichtingscapaciteit zo goed mogelijk te benutten.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 08-05-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...