Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoge Raad doet uitspraak in Bacchus-zaken en zaak Bouterse

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Actueel

Bacchus-zaken en zaak Bouterse

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 7-05-2001

TWEE PERSBERICHTEN VAN DE GRIFFIER, BUITEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN HET COLLEGE

7 mei 2001

Op 8 mei 2001 komt onder meer het volgende aan de orde:

Uitspraak in de zgn. Bacchuszaken

Tijdens een schietpartij op 10 januari 1999 in muziekcafé Bacchus te Gorinchem zijn twee meisjes gedood en raakte een derde meisje gewond.

Het Gerechtshof te 's-Gravenhage heeft op 29 maart 2000 twee verdachten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar wegens doodslag en poging tot doodslag.

Beide verdachten zijn tegen die veroordeling bij de Hoge Raad in cassatie gegaan.

De Hoge Raad (Strafkamer) doet op 8 mei in beide zaken uitspraak.

Vordering tot cassatie in het belang der wet inzake Bouterse (decembermoorden 1982)

De officier van Justitie te Amsterdam heeft Bouterse niet willen dagvaarden ter zake van diens betrokkenheid bij de zgn. decembermoorden in 1982 te Suriname. Twee belanghebbenden hebben tegen de niet-vervolging een schriftelijk beklag ingediend bij het Gerechtshof te Amsterdam. Bij zijn Beschikking van 20 november 2000 heeft het Hof de vervolging gelast. Tegen een dergelijke beschikking staat geen gewoon rechtsmiddel (zoals een "gewoon" cassatieberoep) open.

Op 14 februari 2001 heeft het College van Procureurs-Generaal de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad verzocht het buitengewoon rechtsmiddel van "cassatie in het belang der wet" aan te wenden. Cassatie in het belang der wet is een bevoegdheid van de procureur-generaal bij de Hoge Raad, verder PG, om buiten het kader van een gewone procedure om aan de Hoge Raad bepaalde rechtspunten ter beslissing voor te leggen.

Gelet op de bijzondere, principiële en praktische aspecten en complicaties van de zaak heeft de PG besloten aan dit verzoek te voldoen. De PG heeft de raadslieden van de klagers en van Bouterse in de gelegenheid gesteld zich over het verzoek uit te laten.

De PG zal zijn vordering bij de Hoge Raad instellen op 8 mei. De Hoge Raad verwacht op 26 juni 2001 uitspraak te kunnen doen.

De vordering tot cassatie in het belang der wet inzake Bouterse en de uitspraak/uitspraken in de Bacchus-zaken worden op 8 mei 2001, zo spoedig mogelijk na 12.00 uur, gepubliceerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie