Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Waarachtige volkshelden

Datum nieuwsfeit: 08-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Waarachtige volkshelden

Datum dinsdag 08-05-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus D. Bos

Promotor Prof. dr. P. de Rooy

Dit proefschrift beschrijft de opkomst van de socialistische arbeidersbeweging in Amsterdam gedurende de eerste helft van de negentiende eeuw. Sindsdien geldt de stad als bakermat en bolwerk van het socialisme in Nederland. Tegen het decor van een wereldstad op dorpsformaat ontwikkelden de vroege socialisten van Amsterdam een eigen sociale wereld, waarin de revolutionaire parolen van het internationale socialisme met lokale tradities en gebruiken versmolten tot een unieke strijdcultuur en een specifiek Amsterdamse, socialistische mentaliteit. De gedetailleerde reconstructie van persoonlijke lotgevallen, opvattingen en gebeurtenissen binnen dit milieu, resulteerde in een uitermate levendige en afwisselende geschiedenis. In dit proefschrift worden de levensverhalen beschreven van oproerige Jordaansen en ideologisch bevlogen ambachtslieden, van vechtlustige geweldenaren van de Bierkaai en aamborstige lieddichters, van dorstige straatslijpers en naar zedelijke verheffing hongerende drukkersgezellen, van kwade jongens en eerbiedwaardige grijsaards. Kortom, van de mannen en vrouwen die samen de vroege socialistische beweging een eigen Amsterdams gezicht gaven.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie