Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oostburg en Sluis-Aardenburg vinden elkaar in Euregio

Datum nieuwsfeit: 09-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

woensdag 9 mei 2001

Oostburg en Sluis-Aardenburg vinden elkaar in Euregio

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg hebben te kennen gegeven per 1 januari 2004 een fusie aan te gaan. Een gezamenlijke visie op de toekomst, waarin welzijn en welvaart voor inwoners centraal staan, maakt de samenwerking tussen de beide gemeenten mogelijk. Een belangrijk punt op de agenda is het streven naar de vorming van een Euregio: een openbaar lichaam waarin de samenwerking met aangrenzende Belgische gemeenten wordt geïntensiveerd.

Regionale ontwikkelingen zoals de geïsoleerde ligging van West Zeeuwsch-Vlaanderen, een afnemend inwoneraantal, de druk op de huidige voorzieningen in de kernen en de positie van de landbouw maken een gezamenlijke aanpak noodzakelijk. Ook de vraag naar sterke gemeenten als gesprekspartners van andere overheden en het uitvoeren van het gebiedsprogramma werkt samenwerking in de hand.

In de maanden maart en april hebben de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeente Oostburg en Sluis-Aardenburg intensief overleg gehad over de visie op de toekomst en de gemeentelijke herindeling. Eind april is een overeenkomst bereikt om tot een fusie te komen. De besluiten hierover zijn per 7 mei door de colleges bekrachtigd in het "startdocument": de basis voor en samenwerkingsovereenkomst van beide gemeenten. De raden zijn op 8 mei over dit besluit geïnformeerd. Uit reacties bleek een breed draagvlak voor het voorgenomen besluit. Vanmorgen, 9 mei, hebben de burgemeesters van beide gemeenten hun personeel geïnformeerd.

Het startdocument is vooral gebaseerd op het stimuleren van ontwikkelingen die het welzijn en de welvaart van de inwoners bevorderen, het versterken van de economische positie in zuidelijke richting, het behoud van Zeeuwsch-Vlaamse cultuur en herstel van het landschap. Het vormen van een openbaar lichaam en het fuseren van beide gemeenten vraagt een invoeringsdatum per 1 januari 2004.

Kontakten met de Provincie Zeeland hebben ertoe geleid dat de Gedeputeerde Staten zich kunnen vinden in de uitgangspunten van de overeenkomsten en positief willen adviseren inzake de verschuiving van de fusiedatum naar 1 januari 2004. Voorts zal de Provincie middelen en menskracht beschikbaar stellen voor het ontwikkelen van een Openbaar Lichaam Noord West Vlaanderen. Tot slot zal de Provincie economisch onderzoek verrichten naar het effect van toekomstige ontwikkelingen. Met name effecten voor de middenstand in het gebied worden tot object van studie genomen.

Met deze voorgenomen beslissingen komen de colleges tegemoet aan de door de inwoners gestelde verlangens om een samenwerking vooral te baseren op een lange termijn visie.

Samenvatting startdocument

StartdocumentSommige documenten op deze website zijn opgeslagen in het Adobe Acrobat PDF formaat.
Als u de gratis Acrobat Reader nog niet geïnstalleerd hebt klik dan hier om deze te downloaden en te installeren.

Persberichten algemeen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie