Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rhijnauwen Kamermuziek Festival 2001

Datum nieuwsfeit: 09-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rhijnauwen Kamermuziek Festival 2001

Het Festival vindt plaats van 9 tot en met 26 mei in de Oude Dorpskerk Bunnik en Fort bij Rijnauwen en staat onderleiding van Rian de Waal, waar hij in 1994 mee is gestart. Een Kamermuziekfestival waarin de piano centraal staat.

Schot voor de boeg

Op negen mei om half acht s avonds zal in de tuin van de Oude Dorpskerk in Bunnik het schot voor de boeg gegeven worden voor het achtste Rhijnauwen Kamermuziek Festival met Haydn s strijkkwartet in G opus 77 nr. 1 en Brahms pianokwintet. De toegang is zoals gebruikelijk gratis. Het festival bestaat dit jaar uit drie onderdelen. De eerste drie concerten op woensdag 9, donderdag 10 en zaterdag 12 mei worden uitgevoerd in samenwerking met het Allegri String Quartet uit Engeland. Buiten Brahms zijn ook de pianokwintetten van Schumann en Schubert te horen. Op 10 en 12 mei zal de jonge zeer talentvolle pianist Ralph van Raat, kort geleden nog met groot succes opgetreden in de Gaudeamus week, te horen zijn met muziek van o.a. de Nederlandse componisten Joep Franssen, Jos Kunst en Theo Loevendie. Verder treden op Marion van den Akker, alt-mezzo en Libia Hernandes, contrabas.

Pianist een scheldnaam

In het tweede deel staat de piano centraal. Op 16 mei biedt het concert voor de jeugd: Ritme in je lijf, een spetterende middag, waarin slagwerk en piano zullen laten horen dat ritme niet alleen in de popmuziek, maar ook in de klassieke muziek aanstekelijk kan werken. Donderdag 17 mei werken Hamers en Stokken van piano en slagwerk samen in een programma van ondermeer Bela Bartok s Sonate voor twee piano s en slagwerk. Zaterdag 19 mei is een hommage aan Dirk Schäfer, die in zijn tijd een belangrijk Chopin-vertolker was. Deze zeer uitgesproken componist zegt in posthuum verschenen Het Klavier (1943) in een hoofdstuk over vertolkers: ".........De eerste eisch van den kunstenaar is: zelfverloochening. Er moet slechts één reproductie zijn: de herschepping. De kunstenaar begint daar, waar de instrumentalist eindigt. Pianist is een scheldnaam". Daar kan Rian de Waal het mee doen, want hij gaat de pianopartij van het pianokwintet in Des opus 5 van Dirk Schäfer uitvoeren samen met het Raphael Kwartet. Voor de pauze speelt hij Vier Ballades van Fréderic Chopin. De overige vertolkers van dit onderdeel zijn Bart v.d.Roer (piano), Paul Lemaire en René Oussoren (beiden slagwerk).

Tumba's en drama

Het laatste deel van het Festival begint op Hemelvaartdag in het fort bij Rijnauwen op de Hollandse Waterlinie met Da Camera, het ensemble van vier solisten uit Canada, Japan, Israël en Nederland. Het Quatuor pour la Fin du Temps van Olivier Messiaen, dat hij in een gevangenenkamp in 1940 schreef, wordt uitgevoerd juist tegenover het monument ter nagedachtenis van ruim 900 mensen die daar werden geëxecuteerd gedurende de laatste wereldoorlog. Traditiegetrouw heeft het festival een speciale avond en dit jaar is dat Classic Folk. Er zullen nieuwe composities klinken uit Canada en Nederland. Het Rhijnauwen Stipendium werd dit jaar aan de jeugdige componist Toon Vandevorst verstrekt, die voor deze compositie zijn klassieke opleiding combineert met muziek uit zijn jeugd, de rock, pop en blues. Na de pauze treedt een zeer bijzondere gast voor het voetlicht, Wim Statius Muller, een Antilliaanse Chopin, die eigen composities Antilliaanse Walsen en Tumba s uit zal voeren.

De laatste avond van het festival wordt feestelijk afgesloten met o.a. Diepenbrock en als finale het klarinet kwintet van Wolfgang Amadeus Mozart. De uitvoerenden zijn: Moshe Hammer (viool), Tsuyoshi Tsutsumi (cello), James Campbell (klarinet), Rian de Waal (piano), Marion van den Akker (alt-mezzo) en Omar Sanchez, jonge talentvolle pianist.

Off stage activiteiten

Er worden drie Masterclasses gegeven door Edith Grosz Lateiner in de Witte huisjes achter de Oude Kerk in Bunnik voor vakstudenten en professionele leraren onder de titel De Klassieke Sonate. Na de concerten in de Oude Kerk kunnen de concertgangers deelnemen aan de Meet the Artist-borrel.

Informatie:

De concerten op 10/12 mei, 17/19 mei en 25/26 mei beginnen 20.15 uur, toegangsprijs ' 30.-. Het jeugdconcert 16 mei en het fortconcert 24 mei beginnen om 14.30 uur, toegangsprijs resp. ' 7.50 en ' 27.50. Voor meer informatie: Veronica Hillege, 035-5411456.

20 april 2001, Veronica Hillege veroon@xs4all.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie