Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B&W Enschede: bouw semi-permanent asielzoekerscentrum

Datum nieuwsfeit: 09-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

College akkoord met bestuursovereenkomst voor bouw semi-permanent asielzoekerscentrum
Enschede, 9 mei 2001

Het College van Burgemeester en Wethouders stelt de Gemeenteraad voor om akkoord te gaan met het sluiten van een bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de vestiging van een Asielzoekerscentrum in de stad. Deze overeenkomst kan worden getekend als de Raad daarvoor het groene licht geeft in zijn vergadering van 21 mei a.s.

Hierdoor is het mogelijk om voor een periode van vijf jaar een asielzoekerscentrum (AZC) te realiseren waar maximaal 400 vluchtelingen terecht kunnen. Als locatie voor dit AZC is gekozen voor het gebied De Willemsbeek naast het Stedelijk Lyceum Zuid aan de Tiemeister en achter de oude Diekmanhal waar nu Kids Playground is gevestigd. Het AZC wordt ook De Willemsbeek genoemd naar de gelijknamige watergang die door het terrein stroomt. De twee panden voor aanvullende opvang aan de Paulus Moreelsestraat en aan de Klomp houden die functie op voorwaarde dat de COA zorgt voor kwalitatieve verbeteringen. De wijkraad Stadsveld is er voorstander van om het pand aan de P.Moreelsestraat voor asielzoekers te blijven gebruiken. Het COA is wel van plan om een andere opvang, namelijk die aan de Molenstraat binnen twee jaar te sluiten.

Gemeente en COA hebben afgesproken zoveel mogelijk werkzoekenden in Enschede te werven voor verschillende functies in het AZC. Daarbij denkt men vooral aan het inschakelen van vrouwen en allochtonen. Ook zullen mogelijkheden voor leer-werkplaatsen worden bekeken.

Wijkraad betrokken
De wijkraad Zuidoost is van het begin af aan nadrukkelijk betrokken bij de voorbereiding voor het AZC De Willemsbeek. Er is inmiddels een overlegcommissie in het leven geroepen die de samenwerking tussen de woonomgeving en het asielzoekerscentrum moet bevorderen. In die commissie hebben onder andere zitting: wijkraadsleden, omwonenden, vertegenwoordigers van organisaties op en rond het Diekmanterrein, het COA, de politie en de gemeente.
De eerste voorbereidende werkzaamheden op de bouwlocatie van het AZC zijn begonnen. Met het oog op mogelijke mond- en klauwzeerbesmetting zijn uitgebreide ontsmettingsmaatregelen genomen. Dat mkz-risico houdt verband met de aanwezigheid van schapen (evenhoevige dieren) op de nabij gelegen boerderij van de heer Veurink.
Medewerkers van Ribberink Wegenbouw en BAM Infratechniek zijn nu bezig met werkzaamheden voor wegen en parkeerplaatsen en met de aanleg van riolering, kabels en leidingen. Zij doen dat in opdracht van het ingenieursbureau Oranjewoud die namens het COA de bouwregie voert.

De echte bouw van het AZC begint naar verwachting eind mei en zal ruim een half jaar duren. De asielzoekers kunnen er, zoals de zaken er nu voorstaan, terecht in februari 2002.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie