Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NVF: afscheidstentoonstelling fotojournalist Cor Mulder

Datum nieuwsfeit: 09-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

Fotojournalist Cor Mulder met pensioen

Hans Steinmeier (l) en Cor Mulder (r) bezig met het inrichten van hun tentoostelling "Objectief gezien"
Foto: Werry Crone

"Ik was erbij toen de sectie fotojournalisten van de NVJ werd opgericht. In die tijd werd een foto gezien als bladvulling, die afhankelijk van de hoeveelheid tekst groter of kleiner werd "meegenomen". Er was ook geen CAO voor fotojournalisten. En dat wringt, zeker als je bedenkt dat je samen met een journalist aan hetzelfde product werkt. Dankzij de sectie heeft de NVJ meer waardering weten te krijgen voor het werk van de persfotograaf, zoals wij toen genoemd werden, en is de CAO voor de fotojournalist van de krant nu vergelijkbaar met die van zijn schrijvende collega."

Cor Mulder (58) is vijf jaar voorzitter geweest van de sectie en toen hij de voorzittershamer van Dick Coersen overnam, werd Kodak en Canon betrokken bij workshopachtige activiteiten die voor de leden werden georganiseerd. Mulder: "In die tijd zat Jaap de Boer ook in het sectiebestuur en wij openden het overleg met de NVF om te kijken of er meer samen gedaan kon worden. Wij vonden de NVF een vreemde club met die zelfstandige freelancers waarvan er sommige zelfs personeel in dienst hadden.... We wisten daar toen als vakbond niet zo goed raad mee. Blijkbaar was de tijd toen nog niet rijp voor nauwe samenwerking. Nu anno 2001 moet je constateren dat er na de fusie een sterke sectie fotojournalisten is ontstaan en dat is alleen maar heel goed."

Cor Mulder gaat na veertig ANP-Foto met pensioen. Het ANP neemt met een tentoonstelling en een receptie afscheid van hem. Op de tentoonstelling is ook werk te zien van Hans Steinmeier die tegelijk met Mulder met pensioen gaat. Cor Mulder: "De expositie is opgebouwd rond thema's als sport, voetbal, royalty, branden, politiek en metro. Een redactiecommissie bestaande uit Leo Blom, Paul Neuray en Raymond Rutting heeft de foto's van Hans en mij geselecteerd. De tentoonstelling laat fotojournalistiek zien zoals het ANP dat in de loop der jaren heeft vormgegeven."

"Nederlandse fotojournalisten leveren kwaliteit", vindt Cor Mulder. Ze zouden volgens hem veel meer prijzen kunnen winnen in een wedstrijd als World Press Photo. "Je ziet dan toch dat de sociale omgeving van een fotojournalist vaak bepalend is. Je reist niet zo makkelijk af naar het buitenland voor oorlogen, conflicten of andere rampen als je vrouw en kinderen hebt."
"De bereikbaarheid van de fotografie is door e-mail onnoemelijk groot geworden. Ik vind het een gevaar voor de gevestigde fotografie dat sommige "fotografen" voor uitgeklede prijzen werken als hun naam maar in de krant komt. 't Is een utopie maar alle kranten zouden moeten betalen volgens de heersende tarieven. Het zal wel met mijn vakbondsachtergrond te maken hebben, maar daar heb ik het vaak met collega's over gehad."
"De foto is niet zo vergankelijk als ik altijd heb gedacht. Veel musea beheren een eigen fotocollectie waar regelmatig beelden aan worden toegevoegd en ze geven speciale fotografieopdrachten. Ook zijn er allerlei collectioneurs en worden er op gezette tijden foto's van "oude meesters" geveild."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie