Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publicatie Gemeenschappelijk Informatiemodel Welzijn

Datum nieuwsfeit: 09-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Duidelijke taal in de welzijnssector

Gemeenschappelijk Informatiemodel Welzijn

9 mei 2001

Het gebruik van eenduidige begrippen in de welzijnssector wordt steeds belangrijker; het maakt het aanbod transparant, zowel voor cliënten als voor subsidieverstrekkers en welzijnsorganisaties. Met het Gemeenschappelijk Informatiemodel Welzijn (GIM Welzijn) is een eenduidig begrippenkader ontwikkeld. In de publicatie Gemeenschappelijk Informatiemodel Welzijn. Werken aan eenheid van taal in de welzijnssector wordt uiteengezet hoe het GIM Welzijn er uit ziet. Deze publicatie is verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Betere afstemming
Cliënten, subsidieverstrekker en welzijnsorganisaties hebben behoefte aan duidelijkheid over het aanbod. Met het GIM Welzijn, opvolger van het eerste kern-GFO Welzijn, is een begrippenkader ontwikkeld dat als doel heeft meer eenheid te scheppen in het taalgebruik binnen het welzijnswerk. Het GIM Welzijn biedt organisaties in de welzijnssector de basis voor eenduidige communicatie over cliënten, problemen, voorzieningen, diensten en resultaten. Daardoor kunnen de verschillende voorzieningen beter op elkaar afgestemd worden. Ook financiële en personele gegevens maken deel uit van dit begrippenkader.

Standaard
Het GIM Welzijn is niet alleen bedoeld om de kerngegevens van het welzijnswerk te standaardiseren, maar ook om uiteindelijk een veel meer omvattende standaard voor de informatievoorziening over de sector tot stand te brengen. Daarmee heeft de welzijnssector een zeer bruikbaar instrument in handen om zich te profileren.

Opbouw
In het eerste hoofdstuk van de publicatie Gemeenschappelijk Informatiemodel Welzijn plaatsen de auteurs het GIM Welzijn binnen de kaders van het welzijnsbeleid van de rijksoverheid. In hoofdstuk 2 volgt een beschrijving van het GIM Welzijn en hoe het tot stand is gekomen. Hoofdstuk 3 beschrijft de rol van de Thesaurus Zorg en Welzijn bij het definiëren van begrippen per deelsector. Tot slot wordt in hoofdstuk 4 gekeken naar de stappen die nodig zijn om de invoering van het GIM Welzijn te laten slagen.

Bestellen
Gemeenschappelijk Informatiemodel Welzijn. Werken aan eenheid van taal in de welzijnssector (98 blz.) is geschreven door Leon de Haas en Margit van der Meulen en kost f 49,50. ISBN 90-5050-880-4 en E 130391. Verkrijgbaar via de boekhandel en te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: (verkoop@nizw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie