Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunstbezit augustinessenklooster Soeterbeeck in Ravenstein

Datum nieuwsfeit: 09-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

KUNSTBEZIT VAN SOETERBEECK

Beelden Schilderijen Toegepaste kunst

Van slechts een deel van het kunstbezit van het augustinessenklooster Soeterbeeck in Ravenstein (Deursen) is duidelijk waar het vandaan komt. Immers, de inventaris is voor een belangrijk deel afkomstig uit diverse in Soeterbeeck opgegane kloosters. Zo zijn bijvoorbeeld de koorbanken in de kapel afkomstig van een adellijk klooster, Hooydonck, gelegen op de grens van Nuenen en Nederwetten, dat in de 17e eeuw werd opgeheven.

Beelden

Tot de belangrijkste stukken die zijn overgeleverd hoort zonder twijfel het beeldenbezit. Liefst negen beelden zijn vóór of rond 1500 te dateren en dat is een aantal waarop veel van 's lands grootste musea jaloers zouden zijn. Drie stuks zijn gesneden door de Meester van Soeterbeeck, een onbekende meester die zijn noodnaam ontleent aan het klooster. Vermoedelijk werkte de beeldhouwer niet voor het (oude) klooster, maar werden de sculpturen pas aangeschaft nadat de zusters naar Ravenstein waren verhuisd. Twee van de beelden zijn 'aankleedbeelden'. Een Madonna met kind is gehuld in een wit kleed met goudborduursel. Het tweetal wordt getooid met zilveren kroontjes en de Madonna draagt een zilveren scepter. Alle textiel verhult eigenlijk de slechte staat van het beeld dat in vroeger tijd ernstig werd aangetast door houtworm. Het mogelijk 16e eeuwse beeld werd in de 19e eeuw daarom voorzien van nieuwe hoofden en nieuwe hand. Misschien is het oorspronkelijk zelfs een Anna-te-Drieën geweest, dat wil zeggen een gezeten Anna met Maria en Jezus op schoot. Volgens de overlevering is het beeldje afkomstig uit het klooster St. Annatroon te Driel. Het zou ten tijde van de beeldenstorm op het riviertje de Dommel, tegen de stroom in, te Oud-Soeterbeeck zijn komen aandrijven en daar door de zusters uit het water zijn gehaald.
Een Augustinusbeeld uit de 18e eeuw stelt, als de prachtige bisschoppelijk dracht is verwijderd, nog minder voor. Het is een zogeheten staakbeeld. Onder de gewaden die het beeld omhullen bevindt zich niets anders dan een staak met vertakkingen naar het hoofd en de handen, de enige onderdelen die in hout zijn gesneden zijn. Dergelijke lichte beelden werden dikwijls gebruikt in processies.


Schilderijen

Onder de schilderijen bevinden zich opvallend veel portretten van rectors en van priorinnen. Een vijftal stamt nog uit het klooster Oud-Soeterbeeck; eenzelfde aantal werd vervaardigd voor het huidige kloostergebouw. De opbouw is doorgaans stereotiep: de geportretteerde zit of staat voor een kamerinterieur met gordijnen of een doorkijkje, terwijl beelden, boeken, schedels en rozenkransen als attributen fungeren. De doorkijkjes geven zicht op de kloostergebouwen. Soms is de leeftijd van de geportretteerde aangegeven. Zo weten we dat Constancia van der Meeren 49 jaar oud was toen zij poseerde. Zij was subpriorin van het oude Soeterbeeck in een periode dat het klooster moest uitsterven en er geen novicen mochten worden aangenomen. Stiekem deed ze dat uiteraard toch en door de autoriteiten werd ze er dan ook van beschuldigd het klooster 'telkens met jonge bagijnen te voorsien'. Op een schilderij uit 1787 kijkt de regulier kannunik Arnoldus Beckers ons recht in de ogen. Hij was rector van Soeterbeeck van 1772 tot zijn dood in 1810 en de laatste Windesheimse rector van het klooster. In de gebruikelijke pose zit hij, gekleed in superplie en schoudermantel, op een stoel, tegen een tafel geschoven waar zijn hand rust op de Navolging van Christus van Thomas a Kempis. De tafel, vervaardigd van vruchtbomenhout, versierd met snijwerk, was toen al zeker een eeuw oud en vermoedelijk meegebracht vanuit Nuenen. Degene die de strenge pose van Beckers nog eens willen innemen, kunnen in het studiecentrum terecht aan dezelfde tafel. Het meubelstuk heeft de eeuwen getrotseerd en is nu vlakbij het portret opgesteld. De bijpassende stoel is helaas verloren gegaan.
De overige schilderijen hebben religieuze thema's, doorgaans taferelen uit het leven van Jezus en Maria. Monumentaal is een 16e euwse schildering in de refter met een afbeelding van de kruisiging. Het meer dan twee meter hoge paneel, nog immer gevat in de oorspronkelijke lijst, toont Christus aan het kruis te midden van twee andere gekruisigden, met Maria, Maria Magdalena en Johannes onderaan het kruis. Een wapenschild in de linker benedenhoek geeft aan dat deze kruisigingsscene geschonken werd door de in Den Bosch woonachtige weldoener Goyart van Englant.
Lang niet alle schilderijen zijn overigens zo oorspronkelijk. Verscheidene zijn gekopieerd naar voorbeelden van beroemde meesters, onder meer naar voorbeeld van werk van de vermaarde, veelvuldig nagevolgde Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Van zijn Aanbidding der koningen, is een vroeg 18e euwse kopie aanwezig, dusdanig dilettantistisch op het paneel gezet dat het de Vlaamse meester in zijn graf zou doen omdraaien. Van Rubens' Kruisafname, te bewonderen in de Antwerpse kathedraal, zijn in Soeterbeeck zelfs twee kopieën aanwezig, allebei sterk verkleind. Dat bij dergelijke nabootsingen niet direct naar het origineel gewerkt werd, maar naar een van de vele in later tijd vervaardigde gravures, blijkt in Soeterbeeck duidelijk. De compositie van één van de kopieën is geheel in spiegelbeeld overgenomen!

Toegepaste kunst

Bijzonder is dat binnen de kloostermuren niet alleen beeldende kunst, maar ook kunstnijverheid (toegepaste kunst) bewaard bleef. Belangrijk zijn uiteraard de zilveren kelken, cibories en monstransen,de zogeheten vasa sacra, de gewijde vaten, gebruikt tijdens de mis. Maar het is juist de profane kunstnijverheid die zoveel meer vertelt over het dagelijkse leven van de zusters. Zo zijn er tientallen staaltjes van meubelkunst te bewonderen. Monumentaal is de uit circa 1600 daterende tweedeurskast, twee meter hoog, ruim twee meter breed en 75 cm diep. De eenvoudige, eikenhouten kast met panelen en een uitstekende kroonlijst. Het is een uiterst zeldzame, zogenaamde bedkast. Om het niet al te benauwd te krijgen, kon degene die zich te slapen legde in de rechter deur een klein luikje openzetten. Een dergelijke zware kast kon, net als andere kasten uit deze tijd, niet gedemonteerd worden, hetgeen bij verhuizingen grote problemen met zich meebracht. In Soeterbeeck is dat probleem indertijd kordaat tegemoet getreden: nog altijd is te zien dat de kast bij zijn verhuizing zonder pardon doorgezaagd is.
De tientallen andere meubelen variëren van toogkast tot hoekkast, van kabinet tot secretaire, van commode tot bureau. Ook hier is de ouderdom indrukwekkend: een dozijn kasten werd vervaardigd tijdens de Gouden Eeuw.
Meer nog dan het meubilair, geven de andere kunstnijverheidsvoorwerpen een idee van het dagelijkse leven van de zusters. Een grote collectie stoven, vaak compleet met test, en bedkruiken bewijst dat dat 's winters met veel kou gepaard ging. Het keukengerei omvat tientallen pannen en potten, kannen en ketels, uitgevoerd in glanzend gepoetst rood- en geelkoper. Het eetgerei bestaat onder meer uit borden, schotels en bekers, vervaardigd uit inmiddels enigszins gepatineerd tin.
Bepaald niet het belangrijkste, maar wel een van de meest curieuze objecten is een muizenval. Een datering is moeilijk - elke stilistische kapstok ontbreekt immers - en pogingen daartoe varieerden van de 16de tot de 19de eeuw. De val heeft de vorm van een kooi met spijltjes, verdeeld in vijf compartimenten waarin tenminste zoveel muizen gevangen konden worden. De knaagdiertjes werden levend gevangen, niet met een vermorzelende klemmechaniek. Door aan de lok(k)aas te knabbelen sloten de muizen zichzelf op: achter hen vielen loden deurtjes dicht. Daarmee werd de beestjes weliswaar een langzame marteldood bespaard, maar hun lot was bestemd, zoals de kat van het klooster reeds uit ervaring wist.

(Jean-Pierre van Rijen, Soeterbeeck, 7 mei 2001)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...