Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cultuurprijs van de stad Nijmegen voor Nel Linssen

Datum nieuwsfeit: 09-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Cultuurprijs van de stad Nijmegen voor Nel Linssen

Burgemeester en wethouders hebben besloten om dit jaar de beeldend kunstenares Nel Linssen te eren met de belangrijkste cultuurprijs van de stad Nijmegen: de Karel de Groteprijs. De adviserende commissie voor de Karel de Groteprijs is van mening dat de adembenemende sieraden van deze sterke en unieke vrouw deze prijs verdienen. De datum en de plaats van de officiële uitreiking worden nog bepaald. De prijs bestaat uit een geldbedrag van f 10.000,00 en een oorkonde.

Nel Linssen is geboren in Mook/Middelaar en volgende haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Zij vervaardigde aanvankelijk figuratieve wandkleden. Maar ze houdt van experimenteren, zowel met materialen, constructies als vormen. In de jaren tachtig heeft ze geëxposeerd in het Kröller Möller Museum met haar papieren objecten.
In 1986 ontstond de eerste reeks armbanden: gevouwen reepjes papier in zachte tinten, verbonden door elastiek. In die tijd brak ze door als sieradenmaakster hoewel ze van tijd tot tijd ook nog andere objecten maakt zoals vrucht- en vaasvormen. Linssen heeft een groot aantal exposities op haar naam staan, in binnen en buitenland. Ruim twintig musea hebben inmiddels werk van haar aangekocht waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Cooper Hewitt Museum en het Brooklyn Museum in Newy York, het Kunstgewerbe Museum te Berlijn en het Musée des Art Decoratifs in Montreal. Ook op de Kunst Rai werd in 1999 haar wandreliëfs van glasfiber getoond met eveneens een volledig overzicht van haar sieraden. Onlangs werd zij onderscheiden met de Staatsprijs van Beieren.
Nel Linssen wordt vooral geboeid door beweeglijkheid en ruimtelijkheid. Volgens eigen zeggen zijn de objecten die ze maakt niet alleen om naar te kijken: "De objecten komen pas echt tot leven als je met de vormen speelt."

De Nijmeegse cultuurprijs bestaat sinds 1954 en wordt uitgereikt om het hele oeuvre van een kunstenaar te onderscheiden. De laatste keren werden de dichter H.H. ter Balkt (1997) en de beeldend kunstenaar R. Terwindt winnaars van de Karel de Groteprijs (1999).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie