Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verburg (CDA): Toenadering oplossing voor conflict Molukken

Datum nieuwsfeit: 09-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Gerda Verburg: Toenadering tussen christenen en moslims oplossing voor conflict op Molukken

Afgelopen week bracht Tweede Kamerlid Gerda Verburg een bezoek aan Indonesië. Ze bezocht onder andere het eiland Ambon in de Molukse archipel. Volgens Gerda Verburg kan het geweld op de Molukken worden tegengegaan als er een dialoog plaatsvindt tussen de christelijke en islamitische groeperingen. Ook moeten de plaatselijke Indonesische autoriteiten gestopt worden om het religieuze conflict op Ambon te gebruiken om bepaalde politieke doelstellingen na te streven.

Opmerking over RMS verkeerd begrepen
Gerda Verburg: "Er zijn na mijn bezoek berichten in de krant verschenen over mijn bevindingen in Indonesië. Die zijn niet altijd goed weergegeven. Zo stond er te lezen dat ik had gezegd had dat Nederland nadrukkelijk afstand moet nemen van de RMS. Dit is verkeerd begrepen. Wat ik namelijk wel heb gezegd, is dat er op de Molukken gezocht moet worden naar een dialoog tussen christenen en moslims. De radicale handelswijze van de FMK aan christelijke zijde en de Laskar Jihad aan islamitische zijde werken geweld alleen maar in de hand, en dit keur ik ten zeerste af. De christelijke leiders en moslimleiders moeten toenaderingstappen ondernemen om het conflict eindelijk te laten stoppen."

Dialoog beginnen binnen Nederlandse Molukse gemeenschap "Tijdens mijn bezoek heb ik gemerkt dat de politiek en het leger het religieuze conflict gebruiken om politieke doelen na te streven, de autoriteiten spelen de groepen tegen elkaar uit. De strijdende groepen moeten dit ook inzien en samen de dialoog aangaan, en de regering erop wijzen dat er op deze wijze fundamentele mensenrechten worden geschonden. De dialoog tussen christenen en moslims kan in Nederland op gang worden gebracht binnen de Nederlandse Molukse gemeenschap. Hier ligt een belangrijke taak van de Nederlandse overheid om dit zoveel mogelijk te stimuleren. Dit kan de eerste stap naar vrede zijn, want dit conflict heeft al veel te veel levens gekost."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie