Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lichte groei industriële productie

Datum nieuwsfeit: 10-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-100
10 mei 2001
9.30 uur Lichte groei industriële productie De industriële productie ligt in het eerste kwartaal van dit jaar 1,8 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2000. Deze groei blijft achter bij de groei die in de kwartalen van 2000 is waargenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De groei in het vierde kwartaal van 2000 was nog 4,0 procent. In alle branches ligt de groei in het eerste kwartaal van 2001 lager dan die in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Lagere groei in eerste kwartaal Hoewel in alle branches de groeicijfers lager zijn, verschilt de ontwikkeling per branche. De metaalindustrie is in het eerste kwartaal 2001 met ruim 4 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de productie nog met 6 procent. De groei in de aardolie-, chemie- en rubberindustrie is gehalveerd en bedraagt 2,5 procent in het eerste kwartaal. In de branches van de hout- en bouwmaterialenindustrie en de papier- en grafische industrie ligt de productie zelfs lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. In beide branches was in het vierde kwartaal nog sprake van groei.

Seizoengecorrigeerde productie vrij stabiel Voor de beoordeling van de ontwikkelingen op de korte termijn worden de productiecijfers gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. Als rekening wordt gehouden met seizoeninvloeden daalt de industriële productie in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De daling in het eerste kwartaal is vooral het gevolg van de bijzonder lage productie in de maand januari en de hoge productie in december vorig jaar. De lage productie in januari houdt waarschijnlijk CBS-Persdienst verband met de BTW-verhoging per januari 2001. In de daaraan Postbus 4000 voorafgaande maand december 2000 lag de productie, mede door de 2270 JM Voorburg anticipatie van de afnemers op deze BTW-verhoging, daarentegen tel. (070) 337 58 16 bijzonder hoog. Gemiddeld lag de productie in de periode december 2000- fax (070) 337 59 71
E-mail: januari 2001 ongeveer op het niveau van november vorig jaar. Afgezien (persdienst@cbs.nl) van deze bijzondere ontwikkelingen in januari en december, is de industriële productie gecorrigeerd voor seizoeninvloeden sinds september vorig jaar vrij stabiel.
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-100 pagina 1 van 4
Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de `toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak.
De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie