Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'In de manenschijn' meest gezongen kinderliedje

Datum nieuwsfeit: 10-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIPO

10 mei 2001

Voorlezen en zingen met kinderen: 'In de manenschijn' meest gezongen kinderliedje

In opdracht van Stichting Lezen heeft het NIPO een onderzoek uitgevoerd als insteek voor de Nationale Voorleesdag van 16 mei 2001. Uit dit onderzoek, onder ruim 400 huishoudens met kinderen tot en met 3 jaar, komt naar voren dat voor de kinderen meer gezongen wordt dan voorgelezen. Naast welke personen er voor de kinderen lezen of zingen, is er ook een top 10 gemaakt van de meest gezongen liedjes. Hieronder een overzicht van de voornaamste bevindingen.

Ruim driekwart van de kinderen tot en met 3 jaar wordt voorgelezen Voor elk van de kinderen, binnen gezinnen met kinderen tot en met 3 jaar, is gevraagd of zij worden voorgelezen. Van de ondervraagden geeft 77% aan dat hun kind weleens wordt voorgelezen.1 | Leest u uw kind weleens voor ? (Basis: Kinderen tot en met 3 jaar in het gezin, n=519)


Grafiek

Bron: NIPO, 2001


De kinderen die worden voorgelezen worden zowel door de vader (89%) als de moeder (99%) weleens voorgelezen. Daarnaast lezen oma (52%) en opa (31%) de kinderen weleens voor. Wanneer gevraagd wordt wie de kinderen het meest voorleest is dit overduidelijk de moeder (80%) gevolgd door de vader met 15%.

Voor ruim negen van de tien kinderen wordt er gezongen Voor bijna alle kinderen tot en met 3 jaar wordt er gezongen, 92% van de ondervraagden geeft aan weleens met of voor hun kind te zingen.

Bijna alle moeders (99%) zingen voor hun kinderen, dit is hetzelfde percentage als bij het voorlezen. In vergelijking met het voorlezen zingen de vaders minder vaak, door de ondervraagden wordt aangegeven dat ruim driekwart (78%) van de vaders weleens voor de kinderen zingt, bij het voorlezen was dit percentage 89%.

'In de manenschijn' meest gezongen liedje voor kinderen tot en met 3 jaar
Aan alle ondervraagden is gevraagd welke (kinder)liedjes er met of voor de kinderen tot en met 3 jaar worden gezongen. In totaal zijn er meer dan 1.500 kinderliedjes genoemd.2 | De Top 10 van meest gezongen liedjes voor kinderen tot en met 3 jaar (Basis: ouders die zingen met of voor hun kinderen, n=396)

Grafiek

Bron: NIPO, 2001


In deze top 10 zijn het allemaal oude bekende liedjes die het meest gezongen worden, Favoriet is 'In de manenschijn', dit liedje wordt door drie op de tien van de ondervraagden voor hun kinderen gezongen.

Er is een lijst van meer dan 50 (kinder)liedjes gemaakt, maar 70% van de ondervraagden heeft nog wel een eigen favoriet die niet vaak genoeg genoemd wordt om er een aparte code voor op te stellen.

Naast deze lijst zijn er nog een aantal liedjes te noemen die niet de top 10 hebben gehaald, maar wel het vermelden waard zijn : 'Teletubbies', 'Lang zal ze leven' (zelfs als er geen verjaardag te vieren is), 'Que si que no', 'Alle liedjes van Frans Bauer', 'Queen', 'Oops, I did it again', 'A-teens liedjes', 'Walzing Mathilda', 'Liedjes van Rowwen Heze' en zelfs 'Hand in hand kameraden'.

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron: NIPO, het marktonderzoekinstituut vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Menno Urbanus (tel: 020-5225 458).

Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 23 maart t/m 17 april. Hierbij zijn 424 gesprekken afgenomen met huishoudens met kinderen tot en met 3 jaar, waarbij gebruik is gemaakt van NIPO CAPI@HOME. Voor 424 respondenten zijn de marges plus/minus 4,3% bij resultaten van rond de 30% en plus/minus 4,8% bij resultaten van rond de 50% voor een 95% betrouwbaarheids- niveau.

Overige persberichten van het NIPO

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie