Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proeftuinen geven vorm aan kwaliteitsimpuls landschap

Datum nieuwsfeit: 10-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

www.minlnv.nl

MIN LNV: Proeftuinen geven vorm aan kwaliteitsimpuls landschap

nr. 41 10-05-2001

ACHT PROEFTUINEN GEVEN VORM AAN KWALITEITSIMPULS LANDSCHAP

Staatssecretaris Geke Faber van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft met het Interprovinciaal Overleg overeenstemming bereikt over de aanwijzing van acht proeftuinen, gebieden waar onder regie van de provincies geëxperimenteerd gaat worden met plannen voor groen-blauwe dooradering. De groen-blauwe dooradering is een samenhangend multifunctioneel netwerk van landschapselementen, watergangen met oevers, moerasjes en poelen, bermen, bospercelen en paden. Versterking daarvan vergroot de toegankelijkheid, de biodiversiteit en de belevingswaarde van een gebied, versterkt de identiteit en de Ecologische Hoofdstructuur en waar mogelijk de hydrologie.
Het streven is om al dit jaar een begin te maken met de aanleg van landschapselementen in de proeftuinen. De acht gebieden waar het om gaat zijn:
Groningen: Reitdiep en omgeving

Overijssel: een deel van Noord-Oost Twente
Gelderland: Ooypolder/Groesbeek
Utrecht: Langbroekwetering
Zuid-Holland: Wijk en Woude
Zeeland: west Zeeuws-Vlaanderen
Brabant: Groene Woud
Limburg: een deel van Mergelland.

Doel van de proeftuinen is snel te beginnen met de realisatie van de groen-blauwe dooradering en ervaring op doen met instrumenten die daar in de toekomst voor nodig zijn. Bij de planvorming en de uitvoering worden alle belanghebbenden betrokken: agrarische organisaties, waterschappen en gemeenten, natuur- en landschapsorganisaties, recreatieondernemers.

De proeftuinen zijn een eerste stap in het kader van de kwaliteitsimpuls landschap, die is aangekondigd in de nota Natuur voor mensen, mensen voor natuur. Die kwaliteitsimpuls moet tot een aanzienlijke verbetering van de landschappelijke, ecologische en recreatieve kwMeldplicht advocaten buiten alle proportiesaliteit van het agrarisch cultuurlandschap leiden door een gerichte investering in aanleg herstel van 40.000 ha in een kwart van het landelijk gebied.

10 mei 01 16:02

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie