Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deltalinqs en KvK R'dam vóór zelfstandig Havenbedrijf

Datum nieuwsfeit: 10-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Kamer van Koophandel Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Kamer van Koophandel Rotterdam


Deltalinqs en Kamer van Koophandel vóór een verzelfstandigd Havenbedrijf

De Kamer van Koophandel Rotterdam en Deltalinqs, de belangenbehartiger van de haven- en industriële bedrijven in de Mainport Rotterdam, hebben een position paper uitgebracht over de gewenste rol en structuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (hier te downloaden). Zij spreken zich uit voor externe verzelfstandiging, waarbij de Gemeente en Rijksoverheid de aandeelhouders zijn en daarmee een dominante invloed behouden. Het verzelfstandigde Havenbedrijf krijgt met deze structuur meer armslag om snel, transparant en pro-actief te kunnen opereren.

De discussie rond de positionering van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam is vanwege het nijpende ruimtetekort in de Rotterdamse haven en de moeizame discussie rondom de aanleg van Maasvlakte 2 in een stroomversnelling geraakt. Een Tweede Maasvlakte moet passen binnen het door het havenbedrijfsleven ingenomen standpunt 'eenheid van beleid en bestuur in het gehele havengebied'. Dat vereist duidelijkheid over de besturing en dus de structuur van het Havenbedrijf.
Niet alleen daarom: de logistieke wereld verandert in snel tempo en dat vergt een moderne structuur en een meer bedrijfsmatige aanpak van het Havenbedrijf waardoor vergroting van slagkracht, flexibiliteit, handelingsvrijheid, betrouwbaarheid en vooral transparantie bereikt kan worden.

Een Overheids NV, waarbij sprake is van externe verzelfstandiging, is de structuur die de beste garantie biedt dat het Havenbedrijf het bestaande havengebied optimaal kan laten functioneren. Alleen dan is de gewenste transparantie haalbaar en tegelijkertijd wordt politieke rolvermenging in het beleid van het Havenbedrijf uitgeschakeld. Deze vorm biedt ook de mogelijkheid om zowel de Gemeente Rotterdam (meerderheidsaandeelhouder) als het Rijk (als andere majeure belanghebbende) structureel als aandeelhouders te betrekken bij de Mainportontwikkelingen.
Vaak wordt aangegeven dat de Gemeente haar invloed zou kwijtraken met een dergelijke verzelfstandiging. Niets is minder waar. De Gemeente blijft evenals in de huidige situatie regelgever, opdrachtgever en toezichthouder. De Gemeente blijft altijd aan zet bij de vaststellen van de maatschappelijke randvoorwaarden waarbinnen het Havenbedrijf moet opereren en blijft de eigenaar van de grond. Het Havenbedrijf, op zijn beurt, krijgt meer mogelijkheden zich als mainportmanager te manifesteren. Dit betekent echter niet dat het Havenbedrijf op de stoel van het private bedrijfsleven mag gaan zitten.

Voor verdere informatie: Kamer van Koophandel Rotterdam, Kees Vrijdag, tel. 010-405 78 01 of na kantooruren tel. 010-241 73 18. Of Deltalinqs, Wil van Bennekom, tel. 010-402 03 99.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie