Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: onderzoek naar onzuivere halfgeleiders

Datum nieuwsfeit: 10-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Spectroscopic analysisi of erbium-doped silicon and ytterbium-doped indium phosphide

Datum donderdag 10-05-2001
Tijd 10:00 uur

Promovendus Mw. I. Gersdorf

Promotor Prof. dr. C. A. J. Ammerlaan

Silicium en indiumfosfide zijn halfgeleiders. Deze stoffen zijn interessant omdat de hedendaagse technologie sinds de ontwikkeling van de transistor gebaseerd is op halfgeleidertechnologie. Silicium kan met extreme zuiverheid worden bereid. Voor toepassingen is het essentieel dat er zeer kleine hoeveelheden nauwkeurig gedoseerde vreemde atomen in het silicium worden ingebracht. Dit heet het doteren met onzuiverheidsatomen. De onzuiverheden die in dit proefschrift worden onderzocht zijn erbium en ytterbium, twee chemische elementen die behoren tot de zeldzame aardmetalen. Gekeken is naar de combinatie van silicium met erbium, interessant omdat deze wordt gebruikt in de glasvezeltechnologie, waarbij gigabytes aan informatie door haardunne glasvezels worden verzonden. Ook is gekeken naar de combinatie van indiumfosfide met ytterbium, dat geen technische toepassing heeft maar interessant is omdat het een relatief eenvoudig systeem is. Deze combinaties zijn door middel van spectroscopische analyse onderzocht, waarbij voornamelijk op fotoluminiscentie gebaseerde technieken zijn gebruikt. Luminiscentie is het verschijnsel dat als je licht op een stof schijnt, deze stof onmiddellijk reageert door licht van een andere kleur uit te zenden. De metingen zijn gedaan bij omstandigheden waar de storende invloed van het atoom zo klein mogelijk is, dus bij extreem lage temperaturen. Het aanslaan van de elektronen gebeurt met sterk laserlicht met precies bekende golflengte. Het proefschrift is gericht op de vervaardiging van betere chips voor het verwerken van signalen, lichtgeleiders en zonnecellen.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie