Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek naar Romeinse grafkisten in Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 10-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Onderzoek naar Romeinse grafkisten

Op donderdag, 10 mei, vanaf 09.00 uur, gaan de archeologen van de gemeente Nijmegen de inhoud van de vorige week gevonden laat-Romeinse loden sarcofaag en de al eerder gevonden tufstenen askist nader onderzoeken. Geïnteresseerde media kunnen zich aanmelden om daarbij aanwezig te zijn.

Het gaat in beide gevallen om laat-Romeinse begravingen langs een weg uit die tijd, globaal de huidige Burchtstraat. Hoewel de askist in latere tijd al bezocht is door grafrovers (er zat een gat in de deksel), hopen de archeologen in ieder geval nog de gecremeerde resten van de overledene en scherven van vaatwerk in de askist aan te treffen.
De loden sarcofaag, die aan de binnenzijde van de rand is versierd, lijkt niet bezocht te zijn door grafrovers. Dit is niet zo verwonderlijk omdat de sarcofaag toentertijd 3 tot 4 m diep is ingegraven. Wat aan de dode (mogelijk een vrouw) is meegegeven voor de reis naar het hiernamaals en als aankleding van het 'eeuwige huis' (=sarcofaag) blijft evenwel tot donderdag nog een verrassing. Wel weten we dat dergelijke sarcofagen alleen gebruikt werden om de stoffelijke resten van leden van de bovenlaag van de toenmalige samenleving bij te zetten. De loden sarcofaag was omgeven door een houten buitenkist. Deze is echter geheel vergaan. Op de sarcofaag lagen tegels van baksteen als bedekking. De sarcofaag is de eerste in zijn soort die in Nederland is aangetroffen.

De archeologen hopen in de loop van de dag meer te weten te komen over de inhoud. Het is echter niet zeker dat donderdag de gehele inhoud van zowel sarcofaag als askist onderzocht kan worden. Dit hangt er vanaf wat we tegen komen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie