Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Raadsberichten gemeente Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 10-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam


Raadsvergadering van 10 mei 2001

Personalia

Tot lid van de commissie voor Welstand en Monumenten zijn benoemd ir. C.H.C.F. Kaan en ir. W.J. de Jonge. Mevrouw drs. M. Provoost is herbenoemd.

Experiment goedkope koopwoningen Katendrecht

De Gemeente sluit met De Nieuwe Unie (DNU) een overeenkomst voor een `beschermde-koopconstructie' voor 63 goedkope koopwoningen in Katendrecht. De huizen moeten vrij-op-naam voor fl. 191.000,- te koop zijn. Om te zorgen dat deze woningen beschikbaar blijven voor lage inkomens krijgt de eigenaar bij verkoop van zijn woning maar 50% van de waardestijging na de taxatie bij oplevering in handen. Als de woning in waarde daalt hoeft hij ook maar 50% van het verlies te dragen. DNU koopt de woningen terug en verplicht zich ze weer te verkopen zonder winst. Als dat binnen een half jaar niet lukt, kan DNU de woning ook verhuren.

Trouwen in `Kasteel van Spangen'

De Gemeenteraad heeft het `Kasteel van Spangen' aangewezen als huis der gemeente voor het voltrekken van huwelijken. Daarmee is opnieuw een bijzondere locatie toegevoegd waar mensen kunnen trouwen. Naast de trouwzalen in het stadhuis en in de deelgemeentesecretarieën kunnen bruidsparen hun jawoord geven in de Burgerzaal van het stadhuis, in het Natuurmuseum en Het Heerenhuys (beide in het Park), de Salonboot Animathor, landhuis De Oliphant (Charlois), brouwerij De Pelgrim (Delfshaven), De Esch (Kralingen-Crooswijk), twee zalen in Diergaarde Blijdorp, de Dorpskerk in Hoogvliet, de Keizershof (Prins Alexander) en het Maasgebouw van het Feijenoordstadion.

Kerk Hoogvliet Rijksmonument

De Gemeenteraad adviseert de staatssecretaris van OCW om de Nederlands Hervormde Kerk aan de Achterweg in Hoogvliet aan te wijzen als rijksmonument. De kerk uit 17e eeuw is één van de laatste overblijfselen van het voormalige vissersdorp Hoogvliet. In de toren hangt een luidklok uit 1662 van de bekende klokkengieter Hemony.

Europees geld gevraagd voor `Noord aan de Rotte'

Rotterdam dient bij de Europese Commissie een subsidieaanvraag in voor het plan voor strategische wijkaanpak `Noord aan de Rotte'. De bijdrage valt onder het Europese programma `Urban II', dat zich richt op de duurzame ontwikkeling van steden. Speerpunten van `Noord aan de Rotte' zijn het Plan van Herstel, Culturele Wereldwijk, De Rotte Centraal en het Theeterras. Deze projecten zijn innovatief - een voorwaarde voor de Europese bijdrage - en vormen een dwarsdoorsnede van alle sociale, fysieke en economische maatregelen van de komende jaren in het Oude Noorden, de Agniesebuurt en het Liskwartier. Ze onderscheiden zich daarvan door de bewoners van Noord en de Rotte (de Schatten van Noord) in het middelpunt te plaatsen.

Fout parkeren wordt duurder

Wie nalaat de parkeermeter te vullen gaat meer betalen. Het tarief van de zogenaamde `fiscale boete' gaat per 1 juni van dit jaar van fl.82,- naar fl. 86,-. Daarbij komt dan nog het uurtarief dat betaald had moeten worden. Naar verwachting brengt de fl. 4,- extra per aanslag dit jaar ca. fl. 166.000,- op. De boete, officieel naheffingsaanslag genaamd, dient om de kosten te dekken die rechtstreeks voortvloeien uit het fiscaal afhandelen van niet betaalde parkeerbelasting. De Gemeenteraad heeft met grote meerderheid ingestemd met de verhoging, die is gebaseerd op de regels van Binnenlandse Zaken. De Stadspartij en J.O.O.P stemden tegen het voorstel.

Bureau Integer Handelen verdwijnt

Het Gemeentelijk Bureau Integer Handelen (BIH) verdwijnt. Het bureau is door allerlei oorzaken te weinig toegekomen aan de gestelde taken. De vertrouwensfunctie, vooral voor bestuur en bestuursdienst, is wel vervuld, maar dit ging ten koste van andere activiteiten. De Gemeenteraad heeft in overgrote meerderheid, na een uitgebreide discussie, bij de evaluatie van BIH besloten dat de ontwikkeling van integriteitsbeleid een nieuwe stimulans moet krijgen.

De vertrouwensfunctie, preventie en repressie horen bij de gemeentelijke diensten en bedrijven thuis. De directie personeel en organisatie (DPO) krijgt een controlerende taak, zorgt voor het opstellen van een beleidsprogramma en adviseert. Wanneer een medewerker onvoldoende verhaal krijgt bij een melding van niet integer handelen kan hij bij de Gemeentelijke Ombudsman terecht. De taken van het Bureau Integer Handelen worden op verschillende plaatsen in de organisatie ondergebracht.

In de jaarverslagen van de diensten en bedrijven zal in het vervolg een hoofdstuk over het integer handelen moeten worden opgenomen. D66 was op onderdelen tegen het voorstel.

Stichting ondersteunt amateursport

De Gemeenteraad heeft besloten een stichting breedtesport op te richten, die amateur- sportverenigingen en sportbonden ondersteunt en daarvoor ook een werkkapitaal krijgt. Met dit besluit zijn de motie-Hulman (een fonds voor amateursport) en de motie-Bolsius (oprichting van een stichting breedtesport met financiën) afgedaan. Een evenwichtige vertegenwoordiging van de georganiseerde sport gaat de kern van het stichtings-bestuur vormen. Als eerste projecten komen aan bod de tijdelijke inzet van professionals bij sportverenigingen, sportverenigingen terug in de wijken en de werving en inzet van nieuw kader bij sportverenigingen. Het werkkapitaal voor 2001 wordt fl. 1.260.000; in volgende jaren fl. 1.060.000.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie