Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoofdlijnen stategie van Akzo Nobel

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Akzo Nobel
Zoek soortgelijke berichten
Akzo Nobel

Akzo Nobel toont kracht en uitstraling

Voorjaarsbijeenkomst met analisten in Amsterdam

Arnhem, 11 mei 2001 Tijdens de voorjaarsbijeenkomst met financiële analisten in Amsterdam zal Akzo Nobel vandaag de hoofdlijnen van de strategische aanpak bevestigen: een focussed hybrid met kracht en uitstraling in de wereldwijde Pharma-, Coatings- en Chemicals-activiteiten. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel Kees van Lede: Pharma blijft, steunend op de 3 sterke zuilen Organon, Intervet en Diosynth, een groei met dubbele cijfers vertonen. De ambitie bestaat om in de gezondheidszorg tot de 20 grootste spelers te behoren. Coatings bouwt verder op de wereldwijd leidende positie door meer groei te genereren en de marges verder te verbeteren. Wij zullen een actieve rol blijven spelen bij de algehele herstructurering in de verfindustrie. De Chemicals-tak van Akzo Nobel zal zich richten op verdere sanering van het productaanbod en verbetering van de marges.

Penta krijgt versnelde behandeling; Xyvion® loopt vertraging op Chief Financial Officer Fritz Fröhlich zegt in zijn actueel overzicht van de financiële gang van zaken bij Akzo Nobel: Onze strategie is gebaseerd op waardecreatie. Pharma komt nu op bijna 50% EBIT (resultaat vóór rente en belasting). Ons streefcijfer voor de marge op de omzet is hier verhoogd naar meer dan 20%, waarbij rekening is gehouden met de indrukwekkende hoeveelheid nieuwe farmaceutische producten die zich thans in de pijplijn bevindt. Verder zegt de heer Fröhlich: Het verheugt mij zeer dat Organon bericht heeft ontvangen dat het nieuwe antitrombosemiddel pentasacharide in de Verenigde Staten tot de versnelde registratieprocedure is toegelaten. Voor versnelde registratie komen in het algemeen nieuwe geneesmiddelen in aanmerking die veelbelovend zijn voor de behandeling van ernstige of levensbedreigende aandoeningen en waarvoor nog geen bevredigende therapie bestaat.
Daar staat wel tegenover dat de invoering van Xyvion in de Verenigde Staten ongeveer twee jaar moet worden uitgesteld omdat verdere klinische studie nodig is. Dit prima product verdient een bijsluiter die de voortreffelijke eigenschappen ten volle recht doet. Wij nemen liever de tijd voor verder onderzoek dan genoegen te moeten nemen met een onbevredigende bijsluiter.
Met betrekking tot de diergezondheidsactiviteiten zegt de heer Fröhlich: Intervet staat nu wereldwijd op de derde plaats en zal in groeiende mate bijdragen aan Pharmas goede resultaten. De recentelijk opgetreden dierziektes zullen mondiaal tot vergrote aandacht voor de diergezondheidszorg leiden.
Met de verwerving van Covance Biotechnology Services Inc., een vooraanstaand bedrijf op het gebied van de ontwikkeling en productie van vernieuwde biofarmaceutische stoffen, beschikt Diosynth thans over een belangrijk bruggenhoofd in de Verenigde Staten.

Coatings bouwt voort op mondiaal leiderschap
De voorjaarsbijeenkomst met de financiële analisten richt zich met name op Coatingszaken. Rudy van der Meer, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Coatings: Vergeleken met onze branchegenoten in Europa doen we het goed, maar we kunnen nog beter. De marges moeten omhoog. De doelstelling van een ROI van 30% (2000: 21%) moet in de komende 3 tot 5 jaar stapsgewijs worden bereikt." "De opgebouwde ervaring en know-how is van vitaal belang voor onze organisatie en vormt ons beste wapen in de concurrentiestrijd. Uiteindelijk willen we niet alleen onze leidende positie behouden maar ook een actieve rol spelen in de verdere bundeling van krachten in de bedrijfstak, zoals we recentelijk met onze acquisities en strategische investeringen hebben laten zien. Wij werken voortdurend aan de verbetering van onze prestaties, ook door selectieve desinvestering, en aan het versterken van onze activiteiten. De opkomende markten in Asia/Pacific en Oost-Europa, met hun groeiend aandeel in onze geomix, hebben onze bijzondere aandacht. De coatingsomzet in Asia/Pacific is gegroeid van 4% in 1995 naar 11% in het laatste volle jaar.

Decorative Coatings Europe heeft zich omgevormd tot een echte pan-Europese organisatie om ten volle te kunnen profiteren van de leidende positie in West-Europa. General Manager Leif Abildgaard: We staan klaar voor klanten in alle hoeken van Europa en hebben het voordeel dat we succesvolle concepten gemakkelijk in meerdere regios kunnen toepassen. Over kostenreductie voegde hij toe: We steken veel energie in het terugdringen van vaste lasten in productie en logistiek, onder meer door het sluiten van locaties in Berlijn en Kopenhagen en van een magazijn in het Duitse Rugby en de verkoop van de fabriek in Sneek. Het geïnvesteerde en bedrijfskapitaal moet ook omlaag door het terugdringen van grondstoffengebruik, het aantal recepturen en opslagplaatsen en het aantal verschillende merken. Sterke merken zoals Sikkens® worden verder ontwikkeld en gesteund op basis van de innovatieve kracht van de Coatingsgroep. We willen een sterke leider blijven op het gebied van milieu en kleurgebruik. Ook dat zal ons helpen bij het streven naar verbeterde marges. Onze nieuwe Sikkens® Rubbol BL watergedragen topverf is daar een voorbeeld van; het wordt door professionele schilders beschouwd als het beste ter wereld.
Car Refinishes heeft de winstgevende activiteiten uitgebreid door nieuwe marktsegmenten te betreden, naast het segment met het hoogste kwaliteits- en dienstverleningsniveau. Na invoering van het nieuwe assortiment in 1995 komt nu zon 30% van de wereldomzet uit deze nieuwe segmenten. Een verdubbeling van de R&D-inspanningen door opening van nieuwe laboratoria in Bangalore (India) en Pontiac (Verenigde Staten) zal de vernieuwing eveneens ten goede komen. Car Refinishes groeit uit van verfleverancier tot aanbieder van probleemoplossingen, legt General Manager Cor de Grauw uit.
Sprekend namens Marine & Protective Coatings laat General Manager Leif Darner de anticyclische aard van zijn bedrijf zien. De sterke stijging in de resultaten voor het eerste kwartaal, voor een groot deel toe te schrijven aan de krachtige opbloei van de scheepsbouw in Azië, zal zich naar verwachting de komende twee jaar op dit niveau voortzetten.

Chemicals: verbetering van de marges
De onderdelen van Akzo Nobels Chemicals-groep zijn rigoureus bezig met margeverbetering in het kader van de lopende
kostenverlagingsprogrammas. Sanering van de portefeuille, een selectief overnamebeleid en beperkte investeringen zijn daarbij de sleutelbegrippen. Het moet in deze nog steeds sterk verbrokkelde industrie vooral komen van kritische massa en leidende posities in uitgekozen segmenten.

Verwachting: prestaties op ongeveer hetzelfde niveau als in het recordjaar 2000
In zijn strategische update bevestigde bestuursvoorzitter Kees van Lede de eerder uitgesproken verwachtingen ten aanzien van het jaarresultaat van Akzo Nobel. We hebben te maken met een minder gunstig economisch klimaat. Akzo Nobel legt de nadruk op interne maatregelen en versterking van de balanspositie. Het is onze ambitie een nettoresultaat1 in dezelfde orde van grootte als vorig jaar neer te zetten, toen we met ca. EUR 950 mln een record boekten in de geschiedenis van onze onderneming.


1 vóór buitengewone en incidentele resultaten

Akzo Nobel, met hoofdkantoor in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken en chemische producten. Over 2000 bedroeg de geconsolideerde omzet EUR 14 miljard (NLG 31 miljard). De onderneming telt momenteel 68.800 medewerkers in meer dan 75 landen. De financiële resultaten over het tweede kwartaal van 2001 worden op 25 juli 2001 bekendgemaakt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie