Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoofdlijnen stategie van Akzo Nobel

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Akzo Nobel
Zoek soortgelijke berichten
Akzo Nobel

Akzo Nobel toont kracht en uitstraling

Voorjaarsbijeenkomst met analisten in Amsterdam

Arnhem, 11 mei 2001 Tijdens de voorjaarsbijeenkomst met financiële analisten in Amsterdam zal Akzo Nobel vandaag de hoofdlijnen van de strategische aanpak bevestigen: een focussed hybrid met kracht en uitstraling in de wereldwijde Pharma-, Coatings- en Chemicals-activiteiten. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel Kees van Lede: Pharma blijft, steunend op de 3 sterke zuilen Organon, Intervet en Diosynth, een groei met dubbele cijfers vertonen. De ambitie bestaat om in de gezondheidszorg tot de 20 grootste spelers te behoren. Coatings bouwt verder op de wereldwijd leidende positie door meer groei te genereren en de marges verder te verbeteren. Wij zullen een actieve rol blijven spelen bij de algehele herstructurering in de verfindustrie. De Chemicals-tak van Akzo Nobel zal zich richten op verdere sanering van het productaanbod en verbetering van de marges.

Penta krijgt versnelde behandeling; Xyvion® loopt vertraging op Chief Financial Officer Fritz Fröhlich zegt in zijn actueel overzicht van de financiële gang van zaken bij Akzo Nobel: Onze strategie is gebaseerd op waardecreatie. Pharma komt nu op bijna 50% EBIT (resultaat vóór rente en belasting). Ons streefcijfer voor de marge op de omzet is hier verhoogd naar meer dan 20%, waarbij rekening is gehouden met de indrukwekkende hoeveelheid nieuwe farmaceutische producten die zich thans in de pijplijn bevindt. Verder zegt de heer Fröhlich: Het verheugt mij zeer dat Organon bericht heeft ontvangen dat het nieuwe antitrombosemiddel pentasacharide in de Verenigde Staten tot de versnelde registratieprocedure is toegelaten. Voor versnelde registratie komen in het algemeen nieuwe geneesmiddelen in aanmerking die veelbelovend zijn voor de behandeling van ernstige of levensbedreigende aandoeningen en waarvoor nog geen bevredigende therapie bestaat.
Daar staat wel tegenover dat de invoering van Xyvion in de Verenigde Staten ongeveer twee jaar moet worden uitgesteld omdat verdere klinische studie nodig is. Dit prima product verdient een bijsluiter die de voortreffelijke eigenschappen ten volle recht doet. Wij nemen liever de tijd voor verder onderzoek dan genoegen te moeten nemen met een onbevredigende bijsluiter.
Met betrekking tot de diergezondheidsactiviteiten zegt de heer Fröhlich: Intervet staat nu wereldwijd op de derde plaats en zal in groeiende mate bijdragen aan Pharmas goede resultaten. De recentelijk opgetreden dierziektes zullen mondiaal tot vergrote aandacht voor de diergezondheidszorg leiden.
Met de verwerving van Covance Biotechnology Services Inc., een vooraanstaand bedrijf op het gebied van de ontwikkeling en productie van vernieuwde biofarmaceutische stoffen, beschikt Diosynth thans over een belangrijk bruggenhoofd in de Verenigde Staten.

Coatings bouwt voort op mondiaal leiderschap
De voorjaarsbijeenkomst met de financiële analisten richt zich met name op Coatingszaken. Rudy van der Meer, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Coatings: Vergeleken met onze branchegenoten in Europa doen we het goed, maar we kunnen nog beter. De marges moeten omhoog. De doelstelling van een ROI van 30% (2000: 21%) moet in de komende 3 tot 5 jaar stapsgewijs worden bereikt." "De opgebouwde ervaring en know-how is van vitaal belang voor onze organisatie en vormt ons beste wapen in de concurrentiestrijd. Uiteindelijk willen we niet alleen onze leidende positie behouden maar ook een actieve rol spelen in de verdere bundeling van krachten in de bedrijfstak, zoals we recentelijk met onze acquisities en strategische investeringen hebben laten zien. Wij werken voortdurend aan de verbetering van onze prestaties, ook door selectieve desinvestering, en aan het versterken van onze activiteiten. De opkomende markten in Asia/Pacific en Oost-Europa, met hun groeiend aandeel in onze geomix, hebben onze bijzondere aandacht. De coatingsomzet in Asia/Pacific is gegroeid van 4% in 1995 naar 11% in het laatste volle jaar.

Decorative Coatings Europe heeft zich omgevormd tot een echte pan-Europese organisatie om ten volle te kunnen profiteren van de leidende positie in West-Europa. General Manager Leif Abildgaard: We staan klaar voor klanten in alle hoeken van Europa en hebben het voordeel dat we succesvolle concepten gemakkelijk in meerdere regios kunnen toepassen. Over kostenreductie voegde hij toe: We steken veel energie in het terugdringen van vaste lasten in productie en logistiek, onder meer door het sluiten van locaties in Berlijn en Kopenhagen en van een magazijn in het Duitse Rugby en de verkoop van de fabriek in Sneek. Het geïnvesteerde en bedrijfskapitaal moet ook omlaag door het terugdringen van grondstoffengebruik, het aantal recepturen en opslagplaatsen en het aantal verschillende merken. Sterke merken zoals Sikkens® worden verder ontwikkeld en gesteund op basis van de innovatieve kracht van de Coatingsgroep. We willen een sterke leider blijven op het gebied van milieu en kleurgebruik. Ook dat zal ons helpen bij het streven naar verbeterde marges. Onze nieuwe Sikkens® Rubbol BL watergedragen topverf is daar een voorbeeld van; het wordt door professionele schilders beschouwd als het beste ter wereld.
Car Refinishes heeft de winstgevende activiteiten uitgebreid door nieuwe marktsegmenten te betreden, naast het segment met het hoogste kwaliteits- en dienstverleningsniveau. Na invoering van het nieuwe assortiment in 1995 komt nu zon 30% van de wereldomzet uit deze nieuwe segmenten. Een verdubbeling van de R&D-inspanningen door opening van nieuwe laboratoria in Bangalore (India) en Pontiac (Verenigde Staten) zal de vernieuwing eveneens ten goede komen. Car Refinishes groeit uit van verfleverancier tot aanbieder van probleemoplossingen, legt General Manager Cor de Grauw uit.
Sprekend namens Marine & Protective Coatings laat General Manager Leif Darner de anticyclische aard van zijn bedrijf zien. De sterke stijging in de resultaten voor het eerste kwartaal, voor een groot deel toe te schrijven aan de krachtige opbloei van de scheepsbouw in Azië, zal zich naar verwachting de komende twee jaar op dit niveau voortzetten.

Chemicals: verbetering van de marges
De onderdelen van Akzo Nobels Chemicals-groep zijn rigoureus bezig met margeverbetering in het kader van de lopende
kostenverlagingsprogrammas. Sanering van de portefeuille, een selectief overnamebeleid en beperkte investeringen zijn daarbij de sleutelbegrippen. Het moet in deze nog steeds sterk verbrokkelde industrie vooral komen van kritische massa en leidende posities in uitgekozen segmenten.

Verwachting: prestaties op ongeveer hetzelfde niveau als in het recordjaar 2000
In zijn strategische update bevestigde bestuursvoorzitter Kees van Lede de eerder uitgesproken verwachtingen ten aanzien van het jaarresultaat van Akzo Nobel. We hebben te maken met een minder gunstig economisch klimaat. Akzo Nobel legt de nadruk op interne maatregelen en versterking van de balanspositie. Het is onze ambitie een nettoresultaat1 in dezelfde orde van grootte als vorig jaar neer te zetten, toen we met ca. EUR 950 mln een record boekten in de geschiedenis van onze onderneming.


1 vóór buitengewone en incidentele resultaten

Akzo Nobel, met hoofdkantoor in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken en chemische producten. Over 2000 bedroeg de geconsolideerde omzet EUR 14 miljard (NLG 31 miljard). De onderneming telt momenteel 68.800 medewerkers in meer dan 75 landen. De financiële resultaten over het tweede kwartaal van 2001 worden op 25 juli 2001 bekendgemaakt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...