Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

14-daagse van het Rode Kruis brengt 83 miljoen frank op

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

14-daagse van het Rode Kruis brengt 83 miljoen frank op. Jaarverslag Rode Kruis noemt namen achter de cijfers.

Het resultaat van de opbrengst van de zelfkleververkoop tijdens de 14-daagse van Rode Kruis-Vlaanderen is het tweede beste sinds de actie in 1975 haar huidige vorm kreeg. Op basis van tellingen in ruim 95 % van de rodekruisafdelingen gaat de organisatie uit van een voorlopig resultaat van 83 miljoen frank. Enkel vorig jaar was de opbrengst nog hoger. De campagne startte op 26 april en werd donderdag 10 mei afgesloten.

Gedurende de laatste 20 jaar verdriedubbelde de opbrengst van de actie. "Wij beschouwen dit resultaat als een blijk van vertrouwen en waardering van de bevolking", zegt Tuur Hoste, departementshoofd Communicatie van Rode Kruis-Vlaanderen. "Het bevestigt een recent opinieonderzoek waarin ruim 6 van de 10 Vlamingen verklaarden het Rode Kruis financieel te ondersteunen."

Het Rode Kruis is een privé-organisatie en voor zijn werking afhankelijk van de vrijgevigheid van de bevolking. De opbrengst van de 14-daagse 2001 gaat volledig naar de plaatselijke werking. Zij wordt gebruikt voor de aankoop van hulpmateriaal, hulpmiddelen zoals rolstoelen en krukken, didactisch materiaal voor de eerstehulpcursussen... en om de kosten van opleiding en bijscholing voor de vrijwilligers te betalen.

De vrijgevigheid van de bevolking steekt de ruim 14.000 rodekruisvrijwilligers een stevig hart onder de riem. Het hele jaar door zetten zij zich belangeloos in: tijdens rampen om gekwetste mensen te verzorgen en andere betrokkenen op te vangen. Maar ook om de bevolking de knepen van de eerstehulptechnieken aan te leren, om mensen die het sociaal moeilijk hebben bij te staan of te leren zichzelf uit de nood helpen. Zo komt het Rode Kruis in Vlaanderen elke dag gemiddeld 423 keer in actie!

De namen achter de cijfers

Om de vaak anonieme vrijwilliger achter de inspanning voor het voetlicht te plaatsen, krijg je dit jaar een 'ongewoon' jaarverslag. Geen feitenverslag, geen ronkende woorden vol wierook, maar een nuchtere opsomming. Van 14.582 namen, van de evenveel vrijwilligers die in 2000 voor Rode Kruis-Vlaanderen aan de slag waren. In al zijn eenvoud het meest volledige verslag dat we kunnen brengen. Zonder hen, zonder hun dagelijkse inspanning was er in 2000 geen Rode Kruis geweest. Elk van hen heeft op zijn of haar manier zijn deel van het werk gedaan en krijgt daarvoor vandaag erkenning in dit jaarverslag. De 14.582 namen bewijzen tegelijk dat een International Jaar van de Vrijwilliger op zijn plaats is en dat vrijwilligerswerk een maatschappelijke factor is waar je niet kan of mag naast kijken.

Brussel, 11 mei 2001

Voor meer informatie:

Leen Tullen, tel. kantoor: 02-645 45 01, gsm: 075-64 00 23, e-mail: perszaken@redcross-fl.be
of Tuur Hoste, tel. kantoor: 02-645 45 45, gsm: 0476-50 50 58, e-mail: tuur.hoste@redcross-fl.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie