Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Negende Noordelijk Bierfestival in Kardinge

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Enorme variatie aan speciaalbieren en primeurs op het 9e Noordelijk Bierfestival


-Van Ierland tot en met Tsjechië en van Denemarken tot en met België komen ongeveer 40 brouwerijen. Bekende en voor velen onbekende- brouwerijen uit Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Ierland en Tsjechië zoals o.a. De Leckere, de Pauw, Moortgat, Landtsheer, Jantje's, Carlsberg, Guinness, Klein Duimpje, Budels, Pivovar Pardobice, 't Koelschip, Gose, de Leyerth en De Koningshoeven.
-Van witbier tot rookbier, van vruchtenbier tot porter, van amber tot bokbier en met alcoholpercentages van 3,5 tot 11Vol. kan men kiezen uit meer dan 80 speciaalbieren.
-Met namen variërend :
van Lentekriebels via Zomertrots, Hemelrijk wit, Bokrijks Kruikenbier naar Mort Subite; van Bon Vivant via Erik de Noorman naar Koning Honing; van Ouwe Daen via Straffe Hendrik en Samichlaus naar St. Adriaans; van Hommelbier via d'n Schele Os, Elephantbeer naar de Gulden Draak; van Almeers blond via Chapeau Banana, Zoethouten tripel en Quadruple naar Delirium Tremens; van Hibernus Quentum via Usuki, Koyt , Passendale naar Kilkenny en van het Volendamse Palinck via Frysk en Grunn bier, het Texelse Usuki naar het Tsjechische Pernstejn Porter.

Op 11 en 12 mei 2001 organiseert de Stichting Promotie Uitzonderlijk Bier (P.U.B.) haar 9e Noordelijk Bierfestival in Sportcentrum Kardinge. Dit speciaalbierfestival is uitgegroeid tot het grootste, gezelligste en meest complete overdekte speciaalbierfestival van Nederland. Op het 9e Noordelijk Bierfestival presenteren de ongeveer 40 brouwerijen samen meer dan 80 speciaalbieren. Elk jaar komen er meer bezoekers uit heel Nederland, Duitsland, België en Engeland om dit festival bij te wonen.

Wat kenmerkend voor dit bierfestival is is dat het geen zuipfestival is, maar een festival waar men op een gezellige en ontspannen wijze kan genieten van de vele verschillende speciaalbieren. De reden dat de sfeer ontspannen is komt doordat de bezoekers liefhebbers van speciaalbieren zijn en voortdurend op zoek zijn naar nieuwe bieren of mensen zijn die het speciaalbier willen ontdekken. De bezoekers zijn van 18 tot 80 jaar en alle beroepen zijn daarbij vertergenwoordigd. Bij binnenkomst wordt de bezoeker onmiddellijk geconfronteerd met posters met de waarschuwing dat men van het festival wordt verwijderd wanneer men beschonken wordt aangetroffen. Tot en met het vorige festival is dat nog nooit nodig geweest. Mede een reden voor veel brouwerijen om zich te presenteren op dit festival.

Voor het Noordelijk Bierfestival wordt de ijshockeyhal van Sportcentrum Kardinge omgetoverd tot een groot plein met een middenterras en daaromheen staan de stands van de brouwerijen. Midden op het terras is een podium waarop de groep Laredo Rose zal zorgen voor gezellige akoestische sfeermuziek. De hal is ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een goede luchtverversing aanwezig, zodat men ook geen last krijgt van de sigarettenrook.

Op het Noordelijke Bierfestival zullen ook nu weer een aantal primeurs zijn. Zo zal er voor het eerst in Nederland het Tsjechische Pernstejn Porter uit fust worden getapt en zullen een aantal brouwerijen hier voor het eerst hun nieuwste brouwsels tappen.

De openingstijden zijn op vrijdag van 19.30 tot 1 uur en op zaterdag van 13.30 tot 18.30 uur en van 20 tot 1 uur.

Om het festival te kunnen bezoeken dient men bij de ingang fl. 9,-- te betalen. Daarvoor krijgt men het jaargebonden festivalglas en het Proeverijboekje; beide attributen blijven eigendom van de bezoeker. Het festivalglas is tevens het toegangsbewijs voor het gehele festival. In het Proeverijboekje treft men alle informatie aan over de op het festival aanwezige brouwerijen en de bieren die men daar tapt. Om de glazen vol te krijgen heeft men consumptiemunten nodig die in de PUBstand kunnen worden gekocht.

De zaterdagmiddag is de familiemiddag. Dan hebben de dames en de kinderen tot 16 jaar (onder begeleiding van een ouder) vrij entree. Wanneer zij een glas (de kinderen fris) willen drinken moeten zij wel een uitsluitend voor het middagdeel te gebruiken glas kopen.

Op het festival zullen ook een aantal stands zijn waarin men informatie kan krijgen van de Vereniging van Bierattributenverzamelaars (BAV), de vereniging PINT (Promotie en Informatie Traditioneel bier) en het Gronings Amateurs Bier- en Wijngilde. Daarnaast zal het Friese Amateurbiergilde "De Koperen Tsjettel" een demonstratie van bierbrouwen verzorgen.

Voor de bezoekers die op zaterdag beide dagdelen willen bezoeken biedt het restaurant van het Sportcentrum voor een speciale prijs een maaltijd aan. Deze maaltijd kan worden gebruikt tussen het middag- en avonddeel van het festival.

Sportcentrum Kardinge is eenvoudig te bereiken met openbaar vervoer; ongeveer iedere 10 minuten vertrekt er vanaf het Centraal Station Groningen een bus richting Kardinge. Voor degenen die met eigen vervoer komen is er een ruime en gratis parkeerplaats. Geadviseerd wordt echter om met het openbaar vervoer te komen.

De Stichting P.U.B. is ontstaan nadat een aantal Groningse amateurbierbrouwers na het bezoeken van een aantal bierfestival de stichting heeft opgericht met het doel het speciaalbier te promoten door het organiseren van een speciaalbierfestival. De Stichting wordt financieel ondersteund door een steeds groeiende groep donateurs, die daarvoor gratis toegang tot het festival, een 2-tal consumptiemunten en een fles Donateursbier ontvangen. Dit Donateursbier is uitsluitend beschikbaar voor de donateurs en wordt speciaal voor de Stichting P.U.B. gebrouwen.

Op het festival zijn een groot aantal vrijwilligers aanwezig om de organisatie te helpen om het festival tot een goed einde te brengen. De Stichting P.U.B. is dan ook erg blij dat zij op hen en beroep kan doen. Echter, er zijn nog altijd meer handen nodig. Mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger kunnen dat tijdens het festival doen in de PUB-stand.

Op zaterdagochtend organiseert het comité "Kardinger Ruilbeurs" een ruilbeurs voor verzamelaars van bierattributen zoals bierviltjes, bieretiketten, bierflessen enz. Deze beurs vindt plaats van 10 tot 13 uur in het restaurant van Sportcentrum Kardinge.

Voor meer en uitgebreidere informtaie verwijs ik u ook graag naar de PUBsite: www.pub.ontheweb.nl Alle daarop voorkomende informatie mag vrijelijk voor publiciteitsdoeleinden worden gebruikt. Vanzelfsprekend kunt u bellen vor meer informatie: (0528) 270308 of 06-50577201.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie