Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMG formuleert standpunt over de Embryowet

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Standpunt over de Embryowet

11 mei 2001

De KNMG heeft een standpunt geformuleerd over de zogenoemde Embryowet (officieel: voorstel van wet houdende regels inzake handelingen met geslachtscellen en embryo's).

Het huidige wetsvoorstel kent een lange voorgeschiedenis. Niet verwonderlijk, gezien de medisch-ethische vragen die het onderwerp oproept. De discussie over de kwestie is zeker nog niet afgerond en het is de vraag of ooit volledige consensus kan worden bereikt.

In dit wetsvoorstel opent de regering de mogelijkheid om zogenaamde 'rest'-embryo's (embryo's die over blijven na een IVF-behandeling) te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Dan moet wel aan nadere voorwaarden worden voldaan, waaronder de toestemming van de donoren en goedkeuring van het onderzoek door de CCMO.

Het speciaal tot stand brengen van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek blijft vooralsnog verboden. Maar het wetsvoorstel maakt opheffing van het verbod op termijn mogelijk.

Voor de standpuntbepaling van de KNMG over dit onderwerp is een aantal uitgangspunten van belang:

1. Aan het menselijk embryo komt een bijzondere status en beschermwaardigheid toe. Er dient op respectvolle wijze met menselijke embryo's te worden omgegaan.

2. Met de vooruitgang van de medische wetenschap is een groot maatschappelijk belang gemoeid. Het kunnen uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.

Naar de mening van de KNMG gaat de beschermwaardigheid van het menselijk embryo niet zo ver dat daarom bij voorbaat gebruik van embryo's bij wetenschappelijk onderzoek verboden moet blijven. De KNMG ondersteunt derhalve het toelaten van gebruik voor wetenschappelijk onderzoek van 'rest'-embryo's.

Maar de KNMG constateert ook dat de regering met het wetsvoorstel deels vooruit loopt op medisch-wetenschappelijke ontwikkelingen en de maatschappelijke discussie. Dat geldt met name voor het onderwerp van het speciaal voor wetenschappelijk onderzoek tot stand brengen van embryo's.

De KNMG pleit voor een verdere discussie over dit onderwerp, waarbij nieuwe inzichten over de behoefte aan wetenschappelijk onderzoek met speciaal daarvoor tot stand gebrachte embryo's en de mogelijke alternatieven daarvoor kunnen worden meegewogen. De KNMG heeft de NVOG benaderd om een nader standpunt over deze kwestie voor te bereiden.

Integrale tekst
U kunt hier de volledige tekst van het standpunt downloaden: 'Standpunt over Embryo-wet' (Word-formaat)
Zie ook : Homepage Artsennet

Ga naar : Nieuwspagina van de KNMG
Volgend artikel : 'Ondraaglijk en uitzichtloos lijden'? KNMG-commissie zet discussie voort!

© copyright KNMG 2001 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie