Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: golvende zeebodem wordt voorspelbaar

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Golvende zeebodem wordt voorspelbaar

NWO-onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een computermodel ontwikkeld dat beschrijft hoe onderzeese zandgolven zich verplaatsen. Het model voorspelt op welke manier zeestromingen een gebaggerde vaargeul vervormen en maakt daarmee het havenbeheer eenvoudiger.

In rechte rivieren met een zanderige bodem ontstaan spontaan zandbanken die bijzonder hinderlijk zijn voor de scheepvaart. Ze heten alternerende banken omdat ze beurtelings bij de linker en de rechteroever liggen. De zandbanken verplaatsen zich vele meters per dag stroomafwaarts, zodat de beheerder de vaargeul steeds moet aanpassen. Het computermodel van de Twentse onderzoekers geeft een ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie