Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe opzet medefinancieringsprogramma

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking
Persbericht Ministerraad
11 mei 2001

MINISTERRAAD STEMT IN MET NIEUWE OPZET MEDEFINANCIERINGS-

PROGRAMMA

De ministerraad heeft ingestemd met een nieuw beleidskader voor het Medefinancieringsprogramma (MFP) voor Ontwikkelingssamenwerking. Het programma, gericht op structurele armoedebestrijding in ontwikkelingslanden via particuliere kanalen, wordt omgebouwd tot een open en transparant subsidiestelsel waarop elke organisatie die aan de criteria voldoet een beroep kan doen. De nieuwe regeling, voorlopig het MFP-Breed genoemd en waarvoor in principe ook meer geld beschikbaar komt, zal per 1 januari 2003 in werking treden.

Het beleidskader is in nauw overleg tot stand gekomen tussen minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) en de huidige vijf medefinancieringsorganisaties Cordaid, Hivos, ICCO, Novib en het Foster Parents Plan. De ministerraad geeft hiermee uitvoering aan het kabinetsstandpunt over een vorig jaar verricht interdepartementaal beleidsonderzoek naar de inrichting van het MFP. Vernieuwing en versterking van het MFP vergroot de meerwaarde van het programma ten opzichte van de bi- en multilaterale programma's voor ontwikkelingssamenwerking. De medefinancieringsorganisaties zijn ervaren en professioneel, dragen via hun netwerk van partnerorganisaties in het Zuiden bij aan ontwikkeling en maatschappijopbouw en vertegenwoordigen een bepaald draagvlak in de Nederlandse samenleving.

Een belangrijk verschil met de huidige regeling is dat alle organisaties die zich voor het MFP menen te kwalificeren eens per vier jaar een beroep op subsidie kunnen doen. Om in aanmerking te komen moet een organisatie in meer landen/continenten actief zijn en zich met diverse thema's en sectoren binnen de structurele armoedebestrijding bezighouden. Organisaties moeten bovendien zijn verankerd in de Nederlandse samenleving. Hun missie wordt: armoedebestrijding, maatschappijopbouw en beleidsbeinvloeding. Eens per vier jaar wordt iedereen gelijk beoordeeld aan de hand van strikte en transparante kwaliteitscriteria. De Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) krijgt een belangrijke rol bij de beoordeling van de kwaliteit van het werk. Een onafhankelijke commissie zal de minister adviseren wie er voor subsidie in aanmerking komt en over de omvang van het bedrag.

Nieuw is ook dat het vaste percentage van het ontwikkelingsbudget dat via het MFP wordt besteed, wordt losgelaten. In plaats daarvan krijgt het programma een flexibele omvang van 11 tot 14 procent, afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van de aanvragen. Verder komt sterk de nadruk te liggen op strategische samenwerking tussen de deelnemers aan het MFP en andere particuliere organisaties, inclusief het bedrijfsleven.

Tenslotte is afgesproken dat particuliere verzoeken om financiering van kleine projecten die nu worden gericht aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking door de MFO's zullen worden afgehandeld in een front office.

RVD, 11.05.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie