Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verdubbeling strafmaat voor structurele discriminatie

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad

11.05.01

Strafmaat voor structurele discriminatie wordt verdubbeld

De strafmaat voor structurele vormen van discriminatie wordt verhoogd. Voor het stelselmatig opzettelijk beledigen van mensen wegens ras, godsdienst, levensovertuiging of seksuele gerichtheid en het stelselmatig aanzetten tot discriminatie wordt de strafmaat verdubbeld tot twee jaar. Voor het stelselmatig verspreiden van discriminerend materiaal en het stelselmatig in de uitoefening van ambt, beroep of bedrijf discrimineren wordt de maximumstraf een jaar. Dat staat in een wetsvoorstel tot strafmaatverhoging van structurele discriminatie, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Korthals van Justitie heeft ingestemd. Het voorstel zal bij de Tweede Kamer worden ingediend.

De huidige discriminatiebepalingen van het Wetboek van Strafrecht bestaan sinds 1971. De aanvankelijke scepsis over de rol en het effect van het strafrecht bij discriminatiebestrijding heeft, naar de indruk van het kabinet, inmiddels plaatsgemaakt voor de consensus dat het strafrecht een nuttige aanvullende rol kan spelen bij de bestrijding van discriminatie. De strafbepalingen worden in de praktijk regelmatig toegepast. Onder structurele discriminatie wordt verstaan de (beoogde) herhaling van discriminatoire uitingen door steeds dezelfde persoon of groep(en), of het doen van discriminatoire uitingen in georganiseerd verband. Hoewel extreem rechtse partijen geen vaste grond onder voeten hebben gekregen in Nederland, bestaat de indruk dat discriminatie soms structurele vormen aan neemt. Nieuwe media zoals het Internet maken dit meer dan voorheen mogelijk. Het kabinet vindt deze structurele vormen van discriminatie een aanmerkelijk gevaarlijker bedreiging voor de rechtstaat dan incidentele. Dit rechtvaardigt de verhoging van de strafmaat.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 14-05-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie