Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NMa akkoord met overname SturkoMeat door Dumeco

Datum nieuwsfeit: 11-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Mededingingsautoriteit
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Den Haag, 11 mei 2001

NMa akkoord met overname SturkoMeat door Dumeco

De directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft heden zijn goedkeuring verleend aan de overname van SturkoMeat door Dumeco, de twee grootste varkensslachterijen in Nederland. Gezien de structuur van deze markt, ziet de NMa geen reden om aan te nemen dat Dumeco als gevolg van deze overname een economische machtspositie krijgt op de Nederlandse markt waardoor de mededinging zou kunnen worden belemmerd.

Zowel Dumeco als SturkoMeat zijn actief op het gebied van de inkoop en het slachten van varkens en het verder bewerken en verkopen van varkensvlees. Varkens worden ingekocht via varkenshandelaren en rechtstreeks van varkenshouders.
Op de verkoopmarkten voor varkensvleesproducten (karkassen, technische delen en uitgebeend vlees) heeft Dumeco ook na de overname slechts een gering marktaandeel (minder dan 10%). Deze verkoopmarkten strekken zich uit over de hele Europese Unie.
Gezien de specifieke situatie op de inkoopmarkt voor slachtvarkens is de NMa van mening, dat Dumeco met een marktaandeel van tussen de 40 en 50% geen machtspositie krijgt op deze markt. Dumeco kan niet onafhankelijk van andere partijen haar prijzen bepalen, aangezien de internationale afzetmarkt voor varkensvlees een belangrijke prijsbepalende factor is. Daarnaast is het zo dat varkenshandelaren en varkenshouders vrij zijn om hun varkens aan andere slachterijen aan te bieden. Zij zijn niet met langlopende contracten aan een bepaalde slachterij gebonden. Gezien de huidige overcapaciteit in de sector zijn er reële uitwijkmogelijkheden. Slachterijen in de grensstreek oefenenen daarnaast concurrentiedruk uit (tussen de 5 en 10% van de Nederlandse varkens wordt geslacht in buitenlandse slachterijen).

Bij de beoordeling van deze concentratie is overigens de aangekondigde sanering in de varkenssector niet meegenomen. Dit zal in een aparte procedure bij de NMa worden behandeld.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie