Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bayer verwacht verwacht sterke groei verkoop polycarbonaat

Datum nieuwsfeit: 12-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bayer AG Benelux

Met Makrolon klaar voor de toekomst

Marktontwikkeling van optische gegevensdragers van polycarbonaat

Brussel/Mijdrecht - Samen met Philips was Bayer in 1982 met een speciaal ontwikkeld type polycarbonaat onder de handelsnaam Makrolon een pionier op het gebied van de productietechnologie voor compactdiscs. In 1995 bedroeg het jaarverbruik voor optische gegevensdragers nog ongeveer 100.000 ton polycarbonaat, maar inmiddels heeft deze markt zich buitenproportioneel ontwikkeld tot in totaal 350.000 ton in het jaar 2000. Bij een geschat jaarlijks groeipercentage van 20 procent wordt voor het jaar 2005 een jaarverbruik voorspeld van ongeveer 700.000 ton. Dat is een verdubbeling in vijf jaar tijd!

Het totaalverbruik van 350.000 ton polycarbonaat in 2000 komt voor 75 procent voor rekening van audio-cd's en cd-roms, 21 procent voor (beschrijfbare) CD-R's en vier procent voor DVD's. Uitgedrukt in concrete cijfers betekent dit dat de circa 21 miljard optische gegevensdragers die in 2000 zijn geproduceerd, kunnen worden onderverdeeld in 16 miljard audio-cd's en cd-roms, vier miljard CD-R's en 900 miljoen DVD's.

De markttrend in zijn totaliteit zal waarschijnlijk in zijn geheel een daling te zien geven van de vraag naar audio-cd's en cd-roms, terwijl tegelijkertijd de enorme groei van CD-R's en DVD's aanhoudt. Naar verwachting zal het voor 2005 verwachte jaarverbruik van in totaal 700.000 ton polycarbonaat worden uitgesplitst in 40 procent voor audio-cd's en cd-roms, 37 procent voor CD-R's en maar liefst 23 procent voor DVD's.

Van doorslaggevend belang voor de snelle groei van polycarbonaat voor optische gegevensdragers is de op de markt afgestemde verdere ontwikkeling van optische opslagmedia met een steeds grotere beschrijvingsdichtheid geweest. Gebaseerd op de oorspronkelijk als muziekdrager ontwikkelde compactdisc volgde de cd-rom als opslagmedium met 680 megabyte opslagcapaciteit voor met name tekstdata. Hierop kan informatie worden vastgelegd ter grootte van 240.000 beschreven vellen in A-4-formaat. Met de verdere ontwikkeling van de cd tot digital versatile disc, kortweg DVD, is het tegenwoordig mogelijk hele bioscoopfilms met audiosporen in meerdere talen met een perfecte beeldkwaliteit digitaal op te slaan. Afhankelijk van de manier waarop ze zijn uitgevoerd beschikken DVD's, die qua uiterlijk sterke gelijkenis vertonen met cd's, over een opslagcapaciteit van vier tot achttien gigabyte. Zo heeft een DVD-10 ruimte voor 9,4 GB aan gegevens, vergelijkbaar met 5000 HD-diskettes of veertien cd-roms. Met een en dezelfde kunststof, polycarbonaat, kon dus - van cd tot DVD - een toename met een factor 25 van de opslagcapaciteit worden bereikt.

De optische gegevensdragers van morgen zullen met blauw laserlicht worden gelezen. Door de kleinere golflengte van laserlicht kunnen hiermee nog kleinere pits dan tot nu toe worden onderscheiden. Een verdere technische ontwikkeling zal er toe leiden dat de pits niet meer zoals nu nog met een Makrolonlaag worden bedekt, maar min of meer direct aan de oppervlakte worden aangebracht van datadragers die reeds in de ontwikkelingsfase beschikken over 20 tot 25 gigabyte opslagcapaciteit. Voor beide toekomstprojecten heeft Bayer met de verdere ontwikkeling van Makrolon DP 1-1265 en ST-3000 door de gemeenschappelijke onderneming Teijin Bayer Polytech passende en succesvolle producten.

Brussel/Mijdrecht, 11 mei 2001

(2001-0541)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bayer s.a. n.v. te Brussel, Public Relations, Tel. 02/535 64 17 of met Bayer B.V. te Mijdrecht, Public Relations, Tel. 0297-280 426.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie