Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afdrukservice voor digitale foto's

Datum nieuwsfeit: 12-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Fujifilm fotolabs klaar voor digitaal
.

.
Persinformatie Fujifilm Nederland B.V.

Onderwerp: Afdrukservice voor digitale foto's

Datum: 12 mei 2001

Iedereen die fotografeert kent het gemak van de foto 1 uur service. Even het filmpje inleveren bij de fotozaak met fotosnelservice en een uurtje later zijn de foto's klaar. Soms gaat het zelfs nog sneller. Zo zie je na een uurtje of iets eerder hoe de foto's geworden zijn. Bij digitale fotocamera's is wachten op het resultaat niet nodig. Even afspelen op het LCD schermpje brengt de foto's al in beeld. Dat is een van de voordelen die 'digitaal'nu zo populair maakt. Maar uiteindelijk willen de meeste gebruikers toch gewoon een goede fotoafdruk. Dat gaat prima met de computer en de eigen kleurenprinter bij de echte liefhebbers. Maar wanneer het gaat het om gemak, snelheid, gunstige prijs en buitengewoon goede fotokwaliteit dan was tot voor kort de digitale fotograaf wel iets in het nadeel. Daarin is nu verandering gekomen. In Nederland zijn er nu fotobedrijven die de digitale foto's net zo mooi afdrukken als de foto's van kleurenfilms of dia's. Deze fotolabs gebruiken daarvoor dan ook hetzelfde fotopapier en dezelfde nieuwe digitale foto afdrukmachines. Deze digitale fotomachines zijn de moderne computer gestuurde en met laser belichting werkende opvolgers van de vertrouwde fotoservice machines die met lenzen, lamplicht en kleurfilters werkten en alleen van kleurennegatieven een afdruk konden maken.

Media, een nieuw begrip ?

De nieuwe generatie digitale fotolabs sturen geen lamplicht meer door een negatief om de foto af te drukken. Het belichten gebeurt met een uiterst nauwkeurige laser. Dat heeft voor alle afdrukken kwaliteitsvoordelen. Om met de laser te kunnen belichten wordt alles voor het afdrukken razendsnel eerst in een digitaal beeld omgezet. En als je negatieven en dia's naar digitaal omzet voor het afdrukken dan kunnen digitale foto's natuurlijk ook met de laserbelichting worden afgedrukt. Bij de nieuwste fotolabs spreekt men dan ook niet meer alleen over filmpjes als materiaal waarvan afdrukken kunnen worden gemaakt maar van 'media'. Onder dat begrip vallen dan net zo goed de conventionele materialen zoals kleurennegatief en diafilms als de andere mediadragers waar foto's op kunnen staan zoals camera opslagkaartjes, CD-Rom, Zip schijven en andere bij computers gebruikelijke opslagmedia. Een van de aardige zaken is dat foto's van medium kunnen wisselen. Van opslagkaartje bijvoorbeeld naar CD, maar digitale foto's kunnen technisch gesproken ook op film worden afgedrukt. Voor wie toch een negatief zou willen hebben. Heel interessant is het overzetten vanaf negatieven naar CD-Rom. Ook zonder digitale camera zijn de vele digitale mogelijkheden daarmee bereikbaar voor iedereen met een computer. Om aan te duiden dat de aloude ontwikkelen en afdrukken met de nieuwste technieken is veranderd in uitgebreide service voor allerlei media introduceerde leverancier Fujifilm het kenmerk FDi fotoservice. De letters Di in het FDi beeldmerk duiden op de digitale technieken die voor het op verschillende manieren verwerken van allerlei beeldmaterialen worden ingezet.

Voordelen van laser belichting

Hoewel er verschillende systemen bestaan om digitale belichting voor negatieven of digitale foto's uit te voeren blijkt dat de laserbelichting van Fujifilm Frontier type fotolabs bijzondere voordelen biedt. Het laserlicht waaiert niet uit zoals gewoon lamplicht maar blijft heel strak gebundeld. Dat zorgt voor scherpere foto's waarbij zelfs de effecten van de filmkorrel nog kleiner worden. Het laserlicht wordt ook heel precies gedoseerd waardoor de kleur niet bijna, maar juist precies goed is. Die spectrale zuiverheid zorgt er voor dat kleuren precies in de bedoelde kleurgevoelige lagen van het fotopapier worden gevormd. Zonder de neveneffecten op niet bedoelde lagen die er bij het minder zuivere lamplicht altijd zijn. De kleuren op de foto's zijn daarmee nog echter en zuiverder. Bij deze bijzondere voordelen komen dan ook de extra mogelijkheden die digitale beeldtechnieken bieden. Bij de 'gewone' fotoafdruk methode kon lichter of donkerder geregeld worden en kon de kleur in tint variëren.. Maar dat gebeurde dan wel altijd over de hele foto. Met digitale belichting is heel veel meer mogelijk. Bepaalde tinten kunnen donkerder of lichter terwijl de rest onaangetast blijft. Een te licht geworden gezicht door dichtbij flitsen kan zo donkerder worden gemaakt terwijl de verder goed belichte achtergrond niet verandert. Dankzij computer rekenkracht worden ook lastige beeldfouten gecorrigeerd. Te donkere hoeken en vertekening van rechte lijnen aan de randen van het beeld bijvoorbeeld. Dat komt voor bij compacte camera's met groothoeklens. De digitale fotobelichting kan zulke afwijkingen prachtig corrigeren. De hoeken worden weer lichter, de lijnen weer rechter gezet.

Prestaties

Digitale camera's, die tegenwoordig al snel foto's met meer dan een miljoen beeldpunten leveren, werken met een kleuromvang die groter is dan in drukwerk kan worden weergegeven. Bij alle niet fotografische afdruktechnieken is de kleuromvang op zijn best vergelijkbaar met die van goed drukwerk. Bovendien moeten veel puntjes, druppeltjes of gaswolkjes van maar een paar inktkleuren samen proberen om de kleuren zo goed mogelijk te benaderen. Met goede printers, goed papier en goede inkt kan dat overigens uitstekende resultaten opleveren. Maar toch worden de echte prestaties van de digitale camera pas zichtbaar bij het fotografisch afdrukken met laser nauwkeurigheid. Voor kritische gebruikers die alle moeite hebben gedaan om zelf de best mogelijke afdrukken te vervaardigen is de beeldkwaliteit van fotografische laser belichting dan ook vaak een positieve verrassing. Pas daarbij komt echt aan het licht tot welke prestaties de nieuwste digitale camera's in staat zijn.

Breng en haal gemak

Bij digitale fotoservice wordt vaak gedacht aan inleveren per e-mail. Dat kan, maar is in de praktijk nog lang niet altijd handig. Een fotoserie is al snel 8 of 16 MB groot en wie geen vaste snelle Internet verbinding heeft kan dat beter niet per e-mail proberen te verzenden. De nieuwe digitale fotolabs brengen uitkomst. De fotoservice aanbieders plaatsen deze machines wegens de geweldige kwaliteit voor het 'gewone'werk maar zijn meteen ook klaar voor afdrukken van digitaal materiaal. Gebruikers kunnen gewoon met het camera opslagkaartje naar binnen en de foto's laten afdrukken. Eerst verzamelen op CD-Rom of Zip kan natuurlijk ook. In veel Nederlandse steden en dorpen zijn thans al FDi fotoservice labs te vinden. Wekelijks komen er meer bij. Een overzicht van in vol bedrijf zijnde digitale lab's is te vinden op Internet,
www.fujifilm.nl/FDi


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie