Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwste fotoproject Bertien van Manen in NFI

Datum nieuwsfeit: 13-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuwste fotoproject Bertien van Manen in NFI
East Wind West Wind. 13 mei t/m 24 juni, 2001

'East Wind West Wind' is de titel van het jongste fotoproject van Bertien van Manen, dat zowel in boek- als tentoonstellingsvorm voor het eerst gepresenteerd zal worden in het Nederlands Foto Instituut op zaterdag 12 mei. Van Manen heeft in de jaren negentig internationaal bekendheid gekregen als een van de belangrijkste vernieuwers van de documentaire fotografie. Gefascineerd door de huidige veranderingen in de steden en dorpen in China maakt Van Manen in de periode van juli 1997 tot mei 2000 14 reizen naar China. Ze maakte daar een persoonlijke reportage van het onder westerse invloeden veranderende Chinese leven. Het boek 'East Wind West Wind' (fl. 89,50), met 110 kleurenfoto's, zal een waardig opvolger zijn voor Van Manens succesvolle boek 'A Hundred Summers A Hundred Winters' (1995, tweede druk) over het leven in de voormalige Sovjet Unie. De tentoonstelling, een coproductie van het NFI en Paradox, is in het NFI te zien van 13 mei t/m 24 juni.

Bertien van Manen maakte op de voor haar kenmerkende subtiele en gevoelige manier, een persoonlijke reportage over China. Zelf noemt Van Manen China een 'wereld van tegenstellingen': de vermenging van stads- en plattelandscultuur en van de oosterse en de westerse cultuur, tegen een communistische achtergrond. Van Manen bezocht niet alleen de grote steden in het oosten, westen en zuiden van China (zoals Peking, Shanghai en Shenzhen, en Chongqing, Chengdu en Kunmin) maar ook dorpen op het platteland en in de bergen niet ver van Tibet. Intrigerend aan de dorpen is de nog 'middeleeuwse ', traditioneel Chinese leefwijze, waarbij toch ook iets van westerse invloeden zichtbaar wordt. Omdat de veranderingen het meest zichtbaar zijn bij jongeren, richtte Van Manen zich op deze groep. Ze werkte met een kleine volautomatische camera om niet teveel als fotograaf aanwezig te zijn, maar ook omdat Van Manen vindt dat China zich niet laat rijmen met scherpe, duidelijke, schreeuwende vormen en kleuren, zoals volgens haar wel bij Japan zou passen. Net als bij 'A Hundred Summers A Hundred Winters' liet Van Manen zich niet leiden door een vast voorop gezet plan, maar ging ze in op wat ze tegenkwam, details van de omgeving, voorwerpen en mensen.

Bertien van Manen (Den Haag) werkte in het begin van haar carrière als modefotografe. In 1977 verlegde ze echter haar expertise naar het gebied van de documentaire fotografie. Voorbeelden van projecten: de serie 'Vrouwen te Gast' uit 1979, over migrantenvrouwen in Amsterdam; in 1987 en 1998 'The Appalachians', over mijnwerkersfamilies in de Appalachian Mountains in Kentucky, USA en eerder genoemde 'A Hundred Summers A Hundred Winters'. Sinds dit baanbrekende boek staat Van Manen internationaal bekend als een van de belangrijke vernieuwers van de documentaire fotografie van de jaren negentig. Haar fotografie is gebaseerd op persoonlijke ervaringen, menselijk contact, een kleurrijke vorm van poëtisch realisme en het dynamische gebruik van de kleinbeeldcamera.

De laatste keer dat het NFI werk van Van Manen toonde, was tijdens de Foto Biënnale Rotterdam 2000. In het gebouw Las Palmas, het toekomstig onderkomen van het Internationaal Centrum voor Beeldcultuur, was een retrospectief van haar werk te zien. Een selectie uit haar serie Mannen, over de mannen in haar leven, maakt onderdeel uit van de reizende NFItentoonstelling 'Conditions humaines, portraits intimes'.

Lezingen Bertien van Manen Tijdens Fotofestival Naarden organiseert het NFI op dinsdag 5 juni een themadag met o.a. een lezing van Van Manen over 'East Wind West Wind', reserveren noodzakelijk. Meer info: NFI, 010-213 20 11, (info@nfi.nl)
In het NFI zal Bertien van Manen deze diapresentatie nogmaals houden op zondag 24 juni om 16.00 uur. Kosten f. 5,00.

De tentoonstelling 'East Wind West Wind' is een coproductie van het NFI en Paradox, werd samengesteld door Bas Vroege en vormgegeven door Jeroen de Vries. Met dank aan EPSON Europe. De tentoonstelling zal deel uitmaken van een retrospectief van Van Manen in het Museum of Contemporary Photography in Chicago, USA.

Het boek 'East Wind West Wind' met een inleidende tekst van Ian Buruma (240 pag., 110 foto's, fc, ISBN 90-74159-36-2) verschijnt bij: Uitgeverij De Verbeelding, Amsterdam, (fred.verbeelding@planet.nl). Prijs: fl. 89,50. Ook te koop in het NFI.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie