Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zondagwandeling langs fossiele bomen in Leidse Hortus

Datum nieuwsfeit: 13-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Zondagwandeling 13 mei
Langs OElevende¹ fossiele bomen in de Leidse Hortus

Bomen kunnen heel oud worden. De oudste boom van de Hortus is dit jaar 400 jaar oud: de Goudenregen bij de ingang. Een van de oudste boomsoorten op aarde, Ginkgo biloba (Japanse notenboom), is ook in de Hortus te zien. Deze boomsoort komt al miljoenen jaren voor, het Hortusexemplaar werd in 1785 geplant. Nathalie Feleus neemt u vandaag mee langs alle fossiele boomreuzen van de tuin: moerascypres, Metasequioa en Ginkgo. Allemaal bomen die in dezelfde oer-tijd als de dinosauriërs leefden en sommigen zelfs al daarvoor.

Ook aan de planten die deze bomen omringden zal aandacht worden gegeven: bijvoorbeeld de varens en de paardestaarten. Grassen waren er in de dino-tijd nog niet. Gras is een bloemplant en de bloemplanten deden pas zo¹n 100 miljoen jaar geleden hun intrede in het plantenleven op aarde. Algemeen wordt aangenomen dat de magnolia¹s tot de eerste bloemplanten behoorden. Een groep nog heel jonge bloemplanten vormen de orchideeen waarvan een enorme varieteit aan soorten in het wild bestaat.

Ginkgo biloba staat helemaal alleen op de wereld. De boom heeft meer familieleden gehad maar deze zijn in de loop van de tijd uitgestorven. Platgetrapt door dinovoetjes of bedolven door het landijs uit het Noorden. Daarom is een moment van extra aandacht voor deze bijzondere boom wel gepast. Behalve dat er veel botanisch over de fossiele boomreuzen te vertellen is zijn er ook bijzondere mensen-verhalen die bij deze bomen horen. Wie de wandeling as. zondag meeloopt zal alles te weten komen en een glimp achter het gordijn van de tijd opvangen.

Zondagwandeling langs OElevende¹ fossiele bomen in de Leidse Hortus

Waar Hortus botanicus Leiden Rapenburg 73 - Leiden

Wanneer Zondag 13 mei 2001


Tijd 12.00 uur

Kosten fl 10,-, incl. entree, begeleiding en koffie

Informatie 071 - 527 7249

Aan de redactie:
Voor informatie over de wandeling over levende fossielen kunt u contact opnemen met: Hortus botanicus Leiden (071 - 5275144) en/of via e-mail (veen@hortus.leidnuniv.nl)

Stans van der Veen
Leiden, 6 mei 2001


--
Stans van der Veen
(veen2@wanadoo.nl)

--

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie